На російському сайті з усиновлення з'явились оголошення, в яких фігурують викрадені українські діти, — Financial Times

На російському сайті з усиновлення з'явились оголошення, в яких фігурують викрадені українські діти, — Financial Times

12 Червня 2024
1783
12 Червня 2024
22:00

На російському сайті з усиновлення з'явились оголошення, в яких фігурують викрадені українські діти, — Financial Times

1783
Діти віком від 8 до 15 років в українській базі значаться як зниклі, але на російському сайті їхнє українське походження не вказується. Росіяни також змінили імена та вік деяких дітей.
На російському сайті з усиновлення з'явились оголошення, в яких фігурують викрадені українські діти, — Financial Times
На російському сайті з усиновлення з'явились оголошення, в яких фігурують викрадені українські діти, — Financial Times

На російських сайтах з усиновлення з’явилася інформація принаймні про чотирьох українських дітей, яких окупанти викрали протягом перших місяців повномасштабного вторгнення. Про це йдеться в розслідуванні Financial Times.

Для розслідування були використані технології з розпізнавання обличчя, публічні дані, а також інтерв’ю з українськими офіційними особами та родичами самих дітей. 

Журналісти FT ідентифікували та знайшли чотирьох українських дітей на пов’язаному з російським урядом вебсайті з усиновлення usynovite.ru. 

Повідомляється, що діти віком від 8 до 15 років в українській базі значаться як зниклі, але на російському сайті їхнє українське походження не вказується. Росіяни також змінили імена та вік деяких дітей. Так, одній дитині вони дали нове російське ім’я та вказали інший вік, а українське ім’я іншої дитини подали в російському варіанті.

Українські діти, яких розшукали розслідувачі Financial Times і особи яких підтвердила українська влада та їхні родичі, опинилися в Тульській області під Москвою та в Оренбурзькій області поблизу казахського кордону. Одну дитину вивезли до тимчасово окупованого Криму.

Видання припускає, що дітей окупанти вивезли з державних дитячих будинків на тимчасово захоплених територіях півдня та сходу України, проте всі ці діти мають родичів та опікунів. Ті не знали про місце перебування дітей та відмовилися від коментарів журналістам FT, побоюючись поставити під загрозу повернення дітей додому. 

Ще 17 дітей, яких журналісти знайшли на російському сайті з усиновлення, були підтверджені в недавньому розслідуванні New York Times. Усі вони з дитячого будинку з Херсона.

Нагадаємо, у квітні російські опозиційні журналісти опублікували результати спільного розслідування, завдяки якому підтвердили особи 285 українських дітей, незаконно депортованих Росією з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей України. Журналісти повідомили, що вкрадених українських дітей російські загарбники розмістили в установах як мінімум у 15 регіонах РФ, більшість — в Орловській, Нижньогородській та Ростовській областях. У більшості вивчених розслідувачами анкет вказано, що українських дітей можна всиновити. 

Згідно з даними опублікованих анкет, росіяни мали змогу всиновити щонайменше 214 викрадених українських дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Ще 71 дитину можна взяти лише під опіку (це діти, чиї батьки перебувають у колонії, обмежені у правах або їхнє місцеперебування невідоме). Журналісти зазначили, що їм невідомо, чи віддають фактично дітей, яких внесено до банку даних, на усиновлення. 

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення, за даними української влади, російські військові примусово вивезли з України приблизно 20 тисяч українських дітей. Повернути вдалося лише 388. РФ озвучує зовсім іншу кількість викрадених нею українських дітей — більше 700 тисяч. 

Як осягнути масштаб цього воєнного злочину? Навіщо Росія викрадає українських дітей? Які механізми повернення депортованих дітей має українська сторона? Про це читайте в нашій публікації  «Юристка Регіонального центру прав людини: “Потрібно розділити процес повернення українських дітей і відповідальність росіян за цей злочин”».

Читайте також: 

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1783
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду