Громадянин Росії Богдан Львов програв суд за поновлення на посаді судді Верховного Суду

Громадянин Росії Богдан Львов програв суд за поновлення на посаді судді Верховного Суду

12 Червня 2024
915
12 Червня 2024
16:18

Громадянин Росії Богдан Львов програв суд за поновлення на посаді судді Верховного Суду

915
Російський паспорт у тоді чинного судді Верховного Суду знайшли журналісти «Схем».
Громадянин Росії Богдан Львов програв суд за поновлення на посаді судді Верховного Суду
Громадянин Росії Богдан Львов програв суд за поновлення на посаді судді Верховного Суду

Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив у поновленні на посаді колишньому судді Верховного Суду Богдану Львову, в якого журналісти проєкту «Схеми» знайшли російський паспорт. Про це повідомив журналіст «Радіо Свобода» Георгій Шабаєв.

Як повідомила Фундація Dejure, рішення ухвалила колегія суддів за головування Андрія Кучми. Вона підтвердила законність звільнення Богдана Львова на підставі висновку Служби безпеки України про наявність у судді громадянства РФ.

Водночас Богдан Львов ще може подати касаційну скаргу на це рішення. Також він уже звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з цього питання.

Нагадаємо, у вересні 2022 року «Схеми» опублікували розслідування, в якому стверджували, що тодішній суддя Верховного Суду України Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав громадянство ще в 1999 році у Москві, на той момент уже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році, за даними журналістів, оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

Після виходу матеріалу Львов у фейсбуці заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності».

Втім, згодом Служба безпеки підтвердила наявність у Богдана Львова паспорта громадянина Росії.

5 жовтня 2022 року тодішній голова Верховного Суду Всеволод Князєв відрахував Львова зі штату Верховного Суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства Росії.

25 грудня 2023 року стало відомо, що Державна міграційна служба України зупинила розгляд питання про позбавлення громадянства України Богдана Львова. У відомстві не дали відповіді на запит журналістів про причини такого рішення, пославшись на «конфіденційність» цієї інформації.

У листопаді 2022 року Богдан Львов подав позов до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), де просив визнати протиправним та скасувати наказ голови Верховного Суду Всеволода Князєва про його відрахування зі штату суду.

У січні цього року Київський окружний адміністративний суд поновив Богдана Львова на посаді голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України. Суд задовільнив позов Львова і постановив виплатити його заробітну плату «за час вимушеного прогулу».

Фото: Богдан Львов / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
915
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду