Наталія Лигачова про журналістику під час війни: Зараз на часі об'єднання, а не конкуренція

Наталія Лигачова про журналістику під час війни: Зараз на часі об'єднання, а не конкуренція

6 Червня 2024
703
6 Червня 2024
19:05

Наталія Лигачова про журналістику під час війни: Зараз на часі об'єднання, а не конкуренція

703
Шефредакторка «Детектора медіа» переконана, що незалежні медіа важливі, адже вони повинні навіть під час війни висвітлювати реальне життя, ситуацію в країні та настрої людей, щоб запобігти «заколисуванню» суспільства.
Наталія Лигачова про журналістику під час війни: Зараз на часі об'єднання, а не конкуренція
Наталія Лигачова про журналістику під час війни: Зараз на часі об'єднання, а не конкуренція

Українській медійній спільноті варто забути про конкуренцію під час війни й натомість об'єднатися. Таку думку висловила шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова під час панельної дискусії «Роль медіа як інституту громадянського суспільства» в межах заходу до Дня журналіста, яку організували ІМІ, «Репортери без кордонів» та Представництво ЄС в Україні. 

Вона зауважила, що війна накладає певну невизначеність на те, що є незалежною журналістикою в цих умовах: «Є об'єктивні обставини, які примушують і самих журналістів самоцензуруватися. Бо ми не тільки журналісти, а й громадяни своєї країни, яка знаходиться в стані війни з зовнішнім ворогом. І тому у нашій голові лунають два голоси: "Це треба показати" та "А як це буде сприйнято не лише всередині країни, а й поза межами країни". Ми всі усвідомлюємо, що дуже часто російська пропаганда користується тими негараздами, які ми мусимо як журналісти висвітлювати».

Наталія Лигачова переконана, що незалежні медіа важливі, оскільки вони повинні навіть під час війни висвітлювати реальне життя, ситуацію в країні та настрої людей, щоб запобігти «заколисуванню» суспільства.

«Я про це казала ще в березні 2022 року, щоб ми не захопилися "глянцевою поверхнею", якою ми малювали війну, адже суспільство потім буде не готове сприймати реалії, можливо, йти на компроміси, з одного боку, а з іншого боку, розуміти й власну відповідальність за те, що відбувається, перед своїми дітьми, майбутніми поколіннями. І ми це зараз бачимо. Те, що незалежна журналістика була посунута з національного цифрового ефіру, який все ж таки більшість людей дивиться, я вважаю, зіграло свою певну негативну роль для тієї ситуації в країні, для певного розчарування та втоми», — пояснила шефредакторка «ДМ».

Незалежні журналісти мають боротися проти цього разом.

«Нам зараз дуже важливо розуміти, що ми сила, що ми не розпорошені. Я вважаю, що зараз треба моментально розповідати іншим медіа, якщо ти дізнався про щось важливе. Аби більше людей дізналися правдиву інформацію. Зараз не на часі конкуренція, зараз на часі об'єднання. І я дуже до цього закликаю наших колег. Ми також дуже вдячні нашим західним партнерам, які нас підтримують, зокрема у боротьбі з цензурою. Бо, з одного боку, є самоцензура, це наша проблема, а з іншого боку, маємо визнати, є намагання певних гілок влади цензурувати. Ті події, які відбувалися в "Укрінформі", на жаль, цьому яскравий приклад.

Варто протиястояти і цьому, водночас розуміючи, що ми не є ворогами влади. Це також має розуміти влада. Коли ми її критикуємо, це не тому, що вважаємо її ворогом, а тому що, навпаки, хочемо допомогти зробити все належне для перемоги над зовнішнім ворогом. Ми разом з владою, але ми відповідальні партнери. А відповідальний партнер завжди каже правду», — резюмувала Наталія Лигачова. 

Читайте також: 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
703
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду