Журналісти не вороги для влади, а критичні партнери: подія ІМІ, RSF та представництва ЄС

Журналісти не вороги для влади, а критичні партнери: подія ІМІ, RSF та представництва ЄС

7 Червня 2024
440

Журналісти не вороги для влади, а критичні партнери: подія ІМІ, RSF та представництва ЄС

Леся Луцюк, «Інститут масової інформації»
440
Між владою та журналістами має бути критичне партнерство, яке не може ґрунтуватися на ворогуванні, тиску чи обмеженні свободи слова. Влада має розуміти, що журналісти не є для неї ворогами.
Журналісти не вороги для влади, а критичні партнери: подія ІМІ, RSF та представництва ЄС
Журналісти не вороги для влади, а критичні партнери: подія ІМІ, RSF та представництва ЄС

Оригінал публікації на сайті Інституту масової інформації за посиланням

Про це йшлося 6 червня під час дискусії в межах події “Медіа як опора демократії: формуючи майбутнє України” від Інституту масової інформації (ІМІ) та “Репортерів без кордонів” за підтримки Представництва ЄС в Україні.

Ремі Дюфло, тимчасовий повірений у справах Представництва ЄС в Україні, зазначив, що свобода медіа має засадниче значення на шляху України до вступу в ЄС. 

“Журналісти боронять демократію. Саме прагнення демократії просякло все українське суспільство і зробило Україну природним кандидатом на членство в ЄС. Саме це є причиною, чому Україна підтримує високий рівень плюралізму впродовж років, і це базується насамперед на свободі ЗМІ, що виявляється дедалі частіше. Це також матиме засадниче значення в міру того, як Україна готується до вступу в ЄС”, – зауважив він.

Тимчасовий повірений у справах Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло. Фото – Владислав Мусієнко

У контексті проблем з доступом журналістів до висвітлення наслідків російської агресії заступник генерального директора “Репортерів без кордонів” Тібо Бруттен зауважив, що важливо надавати журналістам виконувати свої професійні обов’язки. 

“Журналістика – це не голос уряду, не голос Збройних сил, не голос олігархів. Це така сила, якій довіряє громадськість, щоб інформація доносилася незалежно, і нам дуже важливо сьогодні підтвердити таке сприйняття”, – розповів Тібо Бруттен. 

Заступник генерального директора “Репортерів без кордонів” Тібо Бруттен. Фото – Владислав Мусієнко

Керівник відділу журналістських розслідувань “Української правди” Михайло Ткач наголосив на тому, що українські журналісти, й журналісти-розслідувачі зокрема, мають безпрецедентну підтримку з боку суспільства.

“Важливо, щоб якомога більше людей, зокрема високопосадовців, які мають безпосередній вплив на перебіг цієї війни, нашу обороноздатність, ухвалюючи ті чи інші рішення, усвідомлювали й думали про те, що буде, коли ми це знайдемо і розкажемо українському суспільству, яке несе величезну жертву в цій страшній війні”, – зауважив Михайло Ткач. 

Керівник відділу журналістських розслідувань “Української правди” Михайло Ткач. Фото – Владислав Мусієнко

Одна з цілей роботи очільниці сумського видання “Кордон. Медіа” та представниці ІМІ на Сумщині Альони Яцини – стати на заваді зниженню уваги медіа, влади та громадськості до області, яку щоденно обстрілюють.

“Коли прийшла війна, ми її не очікували, і ми не збиралися працювати в зонах бойових дій, але вони були в нас удома. І після того, як бойові дії фактично в Сумах закінчилися, ми продовжували їздити на прикордоння, продовжували це все показувати, знімати. Ми зрозуміли, що ми без цього не можемо жити фізіологічно, – зауважила Альона. – Ми зрозуміли: якщо ми замовчимо, то вся ця територія зникне. Перше, звідки вона зникне, – з нашого розуміння, з поля уваги влади, інших людей”.

Очільниця сумського видання “Кордон. Медіа” та представниця ІМІ на Сумщині Альона Яцина. Фото – Владислав Мусієнко

Голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа розповіла про відстоювання незалежності мовника попри недофінансування та спроби тиску. 

“Законодавець прописав у законі про Суспільне, що державні органи не мають втручатися в програмну політику телерадіокомпанії. На жаль, не всі про це пам’ятають. І тоді ми звертаємося до вас (громадських організацій. – Прим. ред.) по допомогу. Хоча з 2017 року нам жодного разу не виділили з держбюджету повну суму 0,2% загального бюджету за попередній рік, нам вдається відстоювати кадрову і редакційну незалежність компанії”, – розповіла Світлана Остапа. 

Також вона нагадала, що троє співробітників Суспільного загинули через російську-українську війну – Олексій ОльховикДмитро Сірик та Ірина Цибух. Оператор Василь Філімон довгий час перебуває в російському полоні. 

Голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа. Фото – Владислав Мусієнко

Влада має розуміти, що журналісти не є для неї ворогами, зазначила голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лігачова

“Коли журналісти критикують дії влади, це вони роблять не тому, що вони вважають її ворогом, чи тому, що є ворогами, а тому, що вони, навпаки, її друзі. Вони хочуть допомогти зробити все належне для перемоги над зовнішнім ворогом. Ми разом з владою, але ми відповідальні партнери влади. А відповідальний партнер – це той партнер, який завжди каже правду”. 

Голова ГО “Детектор медіа” Наталя Лігачова. Фото – Владислав Мусієнко 

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповів про домовленість щоквартального заслуховування представників правоохоронних органів, прокуратури, омбудсмена щодо розвитку розслідувань справ проти журналістів. 

“Дуже важливо, щоб журналістів правильно трактували – ви не вороги, ви критичні партнери, але влада, на жаль, дуже часто, не лише в Україні, сприймає критичне партнерство журналістів як певну атаку. І дуже важливо змінювати це сприйняття, особливо в суспільстві, яке у війні і яке ключовим ресурсом має об’єднаність. Тому найсерйознішими ударами по цій єдності є, коли справи проти журналістів не розслідуються. Ми вже досягли певного етапу: у нас фактично, завдяки вашій активності (журналістів, ГО. – Прим. ред.) насамперед, немає такого, що не відкривають кримінальні справи”, – додав Ярослав Юрчишин.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Фото – Владислав Мусієнко

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Титульне фото: Подія ІМІ, RSF до Дня журналіста, 6 червня 2024 року. Фото: Владислав Мусієнко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Леся Луцюк, «Інститут масової інформації»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду