У травні ІМІ зафіксував в Україні 16 випадків порушень свободи слова

У травні ІМІ зафіксував в Україні 16 випадків порушень свободи слова

6 Червня 2024
614
6 Червня 2024
13:55

У травні ІМІ зафіксував в Україні 16 випадків порушень свободи слова

614
ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України.
У травні ІМІ зафіксував в Україні 16 випадків порушень свободи слова
У травні ІМІ зафіксував в Україні 16 випадків порушень свободи слова

У травні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 16 випадків порушень свободи слова. Такими є дані щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Серед російських злочинів 11 випадків: викрадення, обстріли телевеж та кібератаки.

Внаслідок російської агресії в травні на фронті загинули двоє медійників, які захищали Україну:

  • Олександр Машлай — військовослужбовець, тривалий час був головним редактором громадсько-політичної газети, а згодом журналу «Правий поступ» Загинув на Авдіївському напрямку 7 травня 2024 року.
  • Ірина Цибух — парамедикиня медичного батальйону «Госпітальєри». Працювала менеджеркою Департаменту регіонального мовлення Суспільного, на «Громадському радіо» працювала гостьовою редакторкою та журналісткою. Загинула 29 травня під час ротації на Харківському напрямку.

Станом на 6 червня, за даними ІМІ, в Україні загинули 81 медійник, 10 із них — під час виконання професійної діяльності.

Порушення свободи слова в Україні у травні 2024 року

У травні стало відомо про перебування майже десятий місяць у російському полоні адміністратора чату українського телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна» Владислава Гершона.

Окупанти затримали його 20 серпня 2023 року, в той день сталися масові затримання адміністраторів телеграм-каналів «РІА Мелітополь». Усіх затриманих звинувачують за кількома статтями російського кримінального кодексу: про публічні заклики до терактів, держзраду, шпигунство. Їм загрожує від 12 до 20 років позбавлення волі.

Ім'я Владислава Гершона оприлюднила служба «Викрадені мелітопольці» 3 травня 2024 року з нагоди Всесвітнього дня преси.

Крім того, ІМІ дізнався, що в полоні росіян у 2022 році побував журналіст з Луганщини Володимир Мартинов. Росіяни викрали його 10 грудня 2022 року з власного будинку. Вивезли до Луганська, де протримали «на підвалі» 18 діб. За словами журналіста, за весь цей час до нього жодного разу не прийшов слідчий/-ча, його не допитували та не висували обвинувачень.

За весь час тримання йому жодного разу не дали помитися. В туалет із сусідом по камері вони ходили у відро, яке забирали лише тоді, коли воно було повне.

28 грудня Володимира вивезли в невідомому напрямку і відпустили. Він дістався до своєї сестри, а потім поїхав у Новоайдар. З часом йому допомогли виїхати з окупованої території. Зараз він живе у столиці Косово Приштині за програмою для українських журналістів та працює як журналіст-фрилансер.

Володимир має підозри, що окупантам його здав знайомий, з яким вони мали суперечки і розходилися в поглядах.

Крім того, російські війська продовжили обстрілювати телевежі.

Так, 6 травня окупанти обстріляли телевежу в місті Білопілля Сумської області, внаслідок чого вона була пошкоджена і наразі не працює. Нагадаємо, телевежу в Білопіллі росіяни обстріляли вперше 9 березня 2022 року.

Також країна-агресор продовжує кібератаки на українські медіа.

Впродовж травня ІМІ зафіксував щонайменше сім таких випадків. До 9 травня російські хакери масово ламали українське мовлення на супутниках і запускали трансляцію російського параду з Москви. Зокрема, таких втручань зазнали канали групи Віктора Пінчука, «Дім», «Еспресо», Суспільне.

Крім того, про потужні DDoS-атаки на свої сайти заявили «Громадське радіо» та dev.ua. Обидві редакції пов'язують кібератаку з Росією.

Також ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України.

Це випадки погроз, цензури, політичного тиску та кібератаки.

Про погрози журналісту-розслідувачу Михайлу Ткачу та іншим співробітникам заявила «Українська правда». Він отримав у месенджер повідомлення від адресата, що назвався Олександром Cлобоженком (героєм нещодавнього розслідування редакції «Непридатні»). Той пропонував «укласти мирову» за гроші.

Також невідомі без успіху намагалися ввійти в акаунт Монобанку журналіста, а ще Ткач почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та смс із кодами авторизації з банківських та кредитних установ.

Згодом на електронні пошти мінімум 10 співробітникам «Української правди» надійшли листи з погрозами такого змісту: «Я вже писав про це Ткачу, але, мабуть, до нього не дійшло, зроблю спробу донести думку востаннє. Іноді вміння вчасно закрити рота рятує життя. Моя пропозиція закрити питання миром у силі, я чекаю на відповідь. С.».

Випадки цензури стосувалися «темників» в «Укрінформі».

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора «Укрінформу» запровадив цензуру, «темники», а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити «потрібних» людей.

Інформацію про «темники» підтвердив кореспондент «Укрінформу» в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун. Він розповів, що в грудні 2023 року отримав від редактора «темник» з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області.

Проте на наступний день Юрій Стригун отримав повістку з вимогою з'явитися до ТЦК за місцем реєстрації. Він назвав дивним збігом обставин таку увагу до нього з боку військкомату після підтвердження ним отримання «темника».

Нагадаємо, у квітні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 19 випадків порушень свободи слова.

Читайте також: 

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду