Спікер парламенту Грузії підписав закон про «іноагентів». Він вступає в дію негайно

Спікер парламенту Грузії підписав закон про «іноагентів». Він вступає в дію негайно

3 Червня 2024
427
3 Червня 2024
11:33

Спікер парламенту Грузії підписав закон про «іноагентів». Він вступає в дію негайно

427
Закон, схожий на той, що діє в Росії, викликав хвилю протестів у Грузії та зауважень міжнародної спільноти.
Спікер парламенту Грузії підписав закон про «іноагентів». Він вступає в дію негайно
Спікер парламенту Грузії підписав закон про «іноагентів». Він вступає в дію негайно

Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон «Про прозорість іноземного впливу». Про це він повідомив на брифінгу 3 червня, передає «Эхо Кавказа». Закон набуває чинності відразу після підписання.

За законом протягом двох місяців (до початку серпня) відповідні органи мають ухвалити підзаконні акти, а Міністерство юстиції Грузії та Національна агенція публічного реєстру мають провести «попередні матеріально-технічні та інші заходи для виконання цього закону».

Закон зобов’язує неурядові компанії та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як організація, що проводить інтереси іноземної сили. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 тисяч ларі. Схоже законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у фінальному читанні. 

На закон наклала вето президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Проте 28 травня парламент Грузії подолав вето президентки: «за» проголосували 84 депутати, проти — чотири. Після цього президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, звертаючись до народу, закликала  провести референдум за «європейське майбутнє» чи «російське рабство».

Громадські неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про «іноагентів» та продовжуватимуть протест доти, доки парламент не скасує закон, попри спроби «залякування спецпризначенцями та побиття». Грузинські неурядові організації також заявили, що планують оскаржувати закон про «іноагентів» у Конституційному суді.

З початку квітня у Грузії тривають масові протести громадян проти ухвалення закону про «іноагентів», який владна партія «Грузинська мрія» повторно зареєструвала в парламенті. На акціях проти законопроєкту біля будівлі парламенту правоохоронці побили демонстрантів і журналістів. 17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу» у першому читанні, а 1 травня — у другому читанні.

Європарламент закликав не починати переговори з Грузією про членство в ЄС, доки діятиме закон «Про прозорість іноземного впливу».

Вперше закон про «іноагентів» влада Грузії ініціювала торік. Тоді це теж викликало масові акції протесту під парламентом, які переросли в сутички з правоохоронцями. Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз. Після цього, 9 березня 2023 року, влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», а 10 березня парламент країни відхилив його в другому читанні.

Фото: Шалва Папуашвілі / parliament.ge

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
427
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Інша думка
24 дн. тому
Не підтримую, але розумію грузин. Їх не вщяли у НАТО як і Україну і проти росії їм лише "тримайтесь" от і дивлячись на Україну думають спробувати недобілорускою ссср побути. Їх це навряд врятує, але навряд вони відмовляттся від спокуси спробувати підлищатись до кровожерливих орків. А коли в Україні літом світло знову почали вимикати на 5-6 грдин по незрозумілим причинам, то думаю переконати грузин ненамагатись підлещуватиись до орків марно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду