Неурядові організації Грузії заявили про намір оскаржити закон про «іноагентів» у Конституційному суді

Неурядові організації Грузії заявили про намір оскаржити закон про «іноагентів» у Конституційному суді

30 Травня 2024
426
30 Травня 2024
18:00

Неурядові організації Грузії заявили про намір оскаржити закон про «іноагентів» у Конституційному суді

426
Під час спільного брифінгу 30 травня кілька організацій також повідомили, що готуються подати скаргу до Європейського суду з прав людини.
Неурядові організації Грузії заявили про намір оскаржити закон про «іноагентів» у Конституційному суді
Неурядові організації Грузії заявили про намір оскаржити закон про «іноагентів» у Конституційному суді

Грузинські неурядові організації (НУО) планують боротися проти закону про «іноагентів» у Конституційному суді. Про це повідомив проєкт «Ехо Кавказу».

«Грузинські неурядові організації продовжують судову боротьбу із російським законодавством. Ми заявляємо, що не житимемо за нормами російського права… Конституційний суд може діяти з наданими Конституцією повноваженнями та призупинити дію відповідних статей закону… Ми не вважаємо Конституційний суд єдиним способом нашої правової боротьби.

Якщо Конституційний суд не діятиме своєчасно та в конституційних рамках, ми скористаємося альтернативним правовим механізмом. Водночас, ми готуємося подати скаргу до Європейського суду з прав людини», — оголосило кілька організацій на спільному брифінгу 30 травня.

Вони також додали, що «усі неурядові та медійні організації можуть стати учасниками цієї боротьби»: «Ми переможемо разом. Ні російському закону! Так — Європі!»

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у фінальному читанні. 

На закон наклала вето президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. 28 травня парламент Грузії подолав вето президентки, «за» проголосували 84 депутати, проти — чотири. Після цього президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, звертаючись до народу, закликала  провести референдум за «європейське майбутнє» чи «російське рабство».

Громадські неурядові організації Грузії заявили, що не дотримуватимуться закону про «іноагентів» та продовжуватимуть протест доти, доки парламент не скасує закон, попри спроби «залякування спецпризначенцями та побиття».

З початку квітня у Грузії тривають масові протести громадян проти ухвалення закону про «іноагентів», який владна партія «Грузинська мрія» повторно зареєструвала в парламенті. На акціях проти законопроєкту біля будівлі парламенту правоохоронці побили демонстрантів і журналістів. 17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону «Про прозорість іноземного впливу» у першому читанні, а 1 травня — у другому читанні.

Європарламент закликав не починати переговори з Грузією про членство в ЄС, доки діятиме закон «Про прозорість іноземного впливу».

Вперше закон про «іноагентів» влада Грузії ініціювала торік. Тоді це теж викликало масові акції протесту під парламентом, які переросли в сутички з правоохоронцями. Ухвалення законопроєкту засудили США, Євросоюз. Після цього, 9 березня 2023 року, влада Грузії заявила, що відкликала законопроєкт про «іноагентів», а 10 березня парламент країни відхилив його в другому читанні.

Новий законопроєкт майже повністю повторює попередній. Він зобовʼязує неурядові компанії та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як організація, що проводить інтереси іноземної сили. Ухилення від реєстрації або неподання фінансової декларації у встановлені терміни тягне за собою штраф у розмірі 25 тисяч ларі. Аналогічне законодавство про «іноземних агентів» діє в Росії. 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
426
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду