Російський державний «Правфонд» фінансує пропагандистські сайти у 48 країнах світу, — Guardian

Російський державний «Правфонд» фінансує пропагандистські сайти у 48 країнах світу, — Guardian

3 Червня 2024
844
3 Червня 2024
08:41

Російський державний «Правфонд» фінансує пропагандистські сайти у 48 країнах світу, — Guardian

844
Витік внутрішніх документів фонду свідчить, що він витратив сотні тисяч євро на підтримку кількох сайтів, які борються з «русофобією» та критикують Україну.
Російський державний «Правфонд» фінансує пропагандистські сайти у 48 країнах світу, — Guardian
Російський державний «Правфонд» фінансує пропагандистські сайти у 48 країнах світу, — Guardian

Російський державний фонд правового захисту «Правфонд» витратив мільйони євро на пропаганду у 48 країнах Європи та світу. Про це пише британська The Guardian з посиланням на витік внутрішніх документів фонду.

Понад 40 документів «Правфонду» отримав данський суспільний мовник DR від джерела у європейській розвідці та надав їх консорціуму європейських журналістів, включаючи Guardian.

Російський державний «Фонд підтримки та захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном» («Правфонд») офіційно призначений для фінансування правової допомоги росіянам за кордоном. Проте його внутрішні документи свідчать про те, що фонд фінансує пропагандистські вебсайти, орієнтовані на європейців.

Зокрема «Правфонд» витратив сотні тисяч євро на підтримку кількох сайтів, які мали на меті боротися з «русофобією» і сприяти «захисту російської мови» в Європі. Він також спрямовував гроші на низку «маргінальних видань» по всій Європі.

«Правфонд» ще фінансував діяльність golos.eu — інтернет-порталу, який здебільшого критикує українську владу, зокрема президента Володимира Зеленського. Заступник редактора golos.eu Юрій Андрійченко заперечив, що сайт отримував гроші від «Правфонду» або мав зв’язки з Росією.

Згідно з внутрішніми документами, «Правфонд» також фінансує діяльність іншого онлайн-порталу — Euromore, який зосереджується на ймовірних «загрозах» росіянам у Європі. Як ідеться в документах, Euromore було розроблено, щоб створити «значущу альтернативу» після закриття владою ЄС міжнародних платформ RT і Sputnik.

Крім того, документи підтверджують, що фонд призначив керівниками своїх операцій в європейських країнах низку колишніх співробітників спецслужб. Так, курує діяльність «Правфонду» в країнах Північної Європи та Балтії агент Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР) Володимир Поздоровкін, а куратором з питань Близького Сходу, Молдови та Придністров'я є теж агент СЗР Анатолій Сорокін.

Керівником Інституту російської діаспори, який в офіційних документах вказаний як «виконавець проєкту» «Правфонду», є Сергій Пантелеєв, який потрапив під санкції країн ЄС як співробітник підрозділу російської військової розвідки, що спеціалізується на операціях психологічної війни.

Фонд також допомагав оплачувати юридичний захист засудженого торговця зброєю Віктора Бута і вбивці чеченського командира Вадима Красікова.

Видання пише, що відкриті дані також свідчать про те, що місцеві партнери «Правфонду» отримали мільйонні державні субсидії від низки європейських держав, де фонд має місцеві відділення. «Це викликає питання про використання державних коштів і проблеми національної безпеки за кілька днів до виборів до Європейського парламенту», — йдеться в публікації.

Ще у 2020 році, як пише Guardian, спецслужби Естонії назвали «Правфонд» «псевдоправовою системою захисту», яка «насправді є фондом операцій впливу», і заявили, що ФСБ використовує групи для вербування агентів за кордоном, зокрема серед прихильників окупації Криму.

«Правфонд» був заснований у 2012 році указом президента Росії за підтримки Міністерства закордонних справ Росії та федерального агентства «Росспівробітництво», яке курує зовнішню допомогу. Керівником фонду призначили Олександра Удальцова, який з 2023 року перебуває під санкціями ЄС за «підтримку і здійснення дій і політики, які підривають і загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про пропагандистський вебсайт Golos.eu (колишній «Голос правди»), який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

Фото: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
844
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду