Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків в новому правописі

Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків в новому правописі

2 Червня 2024
2836
2 Червня 2024
12:19

Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків в новому правописі

2836
Доопрацьований правопис планують оприлюднити наприкінці 2024 року.
Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків в новому правописі
Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків в новому правописі

Інститут української мови все ще працює над усуненням недоліків в новому українському правописі. Доопрацьований правопис буде оприлюднений наприкінці 2024 року. Про це повідомив директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко в інтерв’ю «Радіо Свобода». 

За словами мовознавця, в новому українському правописі є десятки помилок.

«Правопис треба скоротити, позабирати з нього те, що стосується самоочевидних речей, яких не треба давати. Робота дуже велика, і ми намагаємося реалізувати це завдання, яке нам підкинули волюнтаристи, адміністратори. Згідно з чинним законодавством, тепер цей варіант правопису, який ми доопрацюємо, подамо комісії з мовних стандартів. І тоді вона ухвалює і пускає його в життя. Тепер не будуть причетні ані Кабмін, ані Міністерство освіти та науки. Зараз не треба створювати правописних комісій. Але ми йдемо шляхом іншим — максимального узгодження з провідними вченими, які досліджують ці питання», — зазначив Павло Гриценко.

Нагадаємо, 22 травня 2019 року Кабінет Міністрів схвалив нову редакцію українського правопису. Вона набула чинності з 3 червня 2019 року. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої ввійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України.

28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною та нечинною постанову уряду, якою затвердили український правопис у новій редакції. 

Провадження відкрили в червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО «Правова держава» та жителька Херсона, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. Відповідачем був Кабінет Міністрів, третя особа у справі — Міністерство освіти і науки України.

12 березня 2021 року Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував постанову про нову редакцію «Українського правопису». 

11 травня 2021 року Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду про новий правопис української мови.

22 травня цього року закінчилися пʼять років, відведені на «плавний перехід» до повного впровадження нового українського правопису.

Верховний Суд своїм рішенням залишив без змін постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року. Таким чином, Суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який затвердили у 2019 році. 

На світлині — директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду