Мін’юст оскаржив скасування нового правопису

Мін’юст оскаржив скасування нового правопису

16 Березня 2021
1254
16 Березня 2021
11:05

Мін’юст оскаржив скасування нового правопису

1254
За словами заступниці міністра юстиції, позивачі не навели жодних доказів, що новий правопис порушує їхні права, свободи та інтереси.
Мін’юст оскаржив скасування нового правопису
Мін’юст оскаржив скасування нового правопису

Міністерство юстиції 12 березня подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував постанову про нову редакцію «Українського правопису». Про це 15 березня повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць, передає відомство.

Апеляцію подали до Шостого апеляційного адміністративного суду.

«Представляючи інтереси уряду, ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та почали процедуру його оскарження в апеляційній інстанції. На підставі норм закону "Про Кабінет Міністрів України", уряд наділений повноваженнями щодо забезпечення проведення державної політики в сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх галузях, а також повноваженнями щодо спрямування та координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у вказаній сфері. Тож, при прийнятті постанови щодо правопису, Кабмін мав повноваження щодо схвалення його нової редакції», – розповіла Коломієць.

За її словами, позивачі в цій справі не навели жодних доказів, що новий правопис порушує їхні власні права, свободи та інтереси.

Нагадаємо, оновлений правопис був схвалений Кабміном 22 травня 2019 року, а діяти він почав з 3 червня 2019 року. Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України. Раніше «Детектор медіа» публікував короткий конспект основних змін у правописі.

У червні 2019 року до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов від жінки, яка звернулась до суду в інтересах своєї доньки – учениці 7-го класу. Вона стверджувала, що Кабмін діяв поза межами повноважень і «не врахував реального стану розвитку української мови, що ускладнить її вивчення та грамотне використання».

У вересні того ж року ОАСК отримав ще один позов щодо скасування нового українського правопису. Позов подала ГО «Правова держава», очільником якої є адвокат Ростислав Кравець – «фігурує на плівках з кабінету голови ОАСК Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв у яких зацікавлений сам Вовк». На думку позивача, уряд діяв поза межами своїх повноважень, коли схвалив нову редакцію правопису. 

Окружний адміністративний суд Києва 28 січня визнав протиправною та нечинною постанову уряду, якою затвердили український правопис у новій редакції. Того ж дня заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць повідомила, що Кабінет Міністрів України оскаржить рішення ОАСК.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1254
Читайте також
02.02.2021 15:00
Євгенія Кузнецова
для «Детектора медіа»
2 699
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду