Міжнародний інститут преси висловив стурбованість щодо незалежності «Укрінформу»

Міжнародний інститут преси висловив стурбованість щодо незалежності «Укрінформу»

29 Травня 2024
1676
29 Травня 2024
20:33

Міжнародний інститут преси висловив стурбованість щодо незалежності «Укрінформу»

1676
В організації заявили, що, попри професійну компетентність колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого, таке рішення «викликає особливе занепокоєння в контексті повідомлень незалежних українських медіа про те, що Офіс президента намагається посилити контроль над "Укрінформом"».
Міжнародний інститут преси висловив стурбованість щодо незалежності «Укрінформу»
Міжнародний інститут преси висловив стурбованість щодо незалежності «Укрінформу»

Міжнародний інститут преси (IPI) висловив стурбованість рішенням України призначити офіцера армії новим керівником національного інформаційного агентства «Укрінформ». Попри професійну компетентність колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого, це рішення викликає серйозні сумніви щодо незалежності «Укрінформу», йдеться в заяві організації.

«Хоча професійна компетентність Сергія Череватого, можливо, не викликає сумнівів, все ж викликає занепокоєння те, що український уряд призначив чинного військового офіцера на посаду керівника національного інформаційного агентства. Це призначення викликає особливе занепокоєння в контексті повідомлень незалежних українських ЗМІ про те, що адміністрація президента намагається посилити контроль над єдиним в Україні державним інформаційним агентством.

Роль будь-якого національного інформаційного агентства полягає в тому, щоб надавати, працюючи на основі журналістської незалежності, факти для аудиторії та медіа, а не бути інформаційним інструментом уряду чи війська», — сказав заступник директора IPI Скотт Гріффен.

В IPI зауважили, що проблеми з прозорістю пов’язані з відсутністю відкритих процедур призначення директорів державних медіа, як-от «Укрінформ» чи телеканал «FreeДом». На відміну від Суспільного мовника, ними не керує незалежна наглядова рада, а їх керівництво призначається представниками українського уряду.

Гріффен вважає, що ця процедура має бути відкритою та підлягати громадському обговоренню.

Нагадаємо, 24 травня 2024 року новим генеральним директором «Укрінформу» призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

30 квітня 2024 року він був призначений начальником кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ). Череватий замінив на цій посаді соратника Шарія Геннадія Ніколайчука.

Новий очільник «Укрінформу» Сергій Череватий під час зустрічі з колективом  агентства розповів, що в роботі інформаційного агентства планує зосередитись на просуванні євроатлантичних ідей та принципів. Він запевнив, що відкритий до нових ініціатив та готовий дослухатись до здорових ідей у рамках організації роботи «Укрінформу».

24 травня генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука повідомив, що завершує роботу в агенції. В коментарі «Детектору медіа» він сказав, що йде з посади за станом здоров'я та у зв'язку «з появою ідей нових проєктів», які збирається розвивати. Мацука додав, що поки не знає, чи будуть ці проєкти реалізовані в «Укрінформі», чи в інших медіа. Олексій Мацука став гендиректором агентства «Укрінформ» 9 листопада 2023 року.

Читайте також: 

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1676
Читайте також
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
1 028
29.05.2024 09:43
Ангеліна Страшкулич, Роман Кравець, «Українська правда»
818
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду