Лише 3% матеріалів українських онлайн-медіа згадують про жінок-військовослужбовиць, — ІМІ

Лише 3% матеріалів українських онлайн-медіа згадують про жінок-військовослужбовиць, — ІМІ

27 Травня 2024
493
27 Травня 2024
11:46

Лише 3% матеріалів українських онлайн-медіа згадують про жінок-військовослужбовиць, — ІМІ

493
Найчастіше про військовослужбовиць згадували в матеріалах про ДТП, а в сюжетах про бойові дії жінки фігурували переважно як пресофіцерки, які коментували ситуацію на своїх напрямках.
Лише 3% матеріалів українських онлайн-медіа згадують про жінок-військовослужбовиць, — ІМІ
Лише 3% матеріалів українських онлайн-медіа згадують про жінок-військовослужбовиць, — ІМІ

В українських онлайн-медіа у матеріалах про військових ЗСУ лише у 3% згадують про жінок-військовослужбовиць. Про це свідчать результати аналізу 19 найпопулярніших онлайн-медіа, проведеного Інститутом масової інформації в травні 2024 року.

Дослідники ІМІ фіксують, що порівняно з 2021 роком показник присутності жінок-військовослужбовиць у матеріалах українських медіа зменшився на 2%. 

Найчастіше про жінок-військовослужбовиць писали редакції Суспільного, «Української правди» та «Фокусу», поодинокі згадки зафіксовані на сайтах «Кореспондент», 24 каналу, ТСН, «Цензор.НЕТ», УНІАН, Gazeta.ua, NV.

У тематичному розрізі найчастіше про військовослужбовиць згадували в матеріалах, які стосувалися ДТП, — 18% від загальної кількості зі згадками про військовослужбовиць.

В інших 18% випадків жінок згадували як другорядних героїнь у матеріалах, що стосувалися критики номеру «Кварталу 95» про скандальну ситуацію із залицяннями начальника Рівненського ТЦК.

14% матеріалів стосувалися історій про роботу на фронті. В матеріалах про життєві історії та про отримання державних нагород — по 11% згадок.

У матеріалах про бойові дії військовослужбовиці фігурували найчастіше як пресофіцерки бригад, які коментували ситуацію на своїх напрямках.

До моніторингу ввійшли 19 онлайн-медіа, які, за даними Similarweb, мають найбільше заходів: «Цензор.НЕТ», ТСН, «РБК-Україна», «Українська правда», 24 канал, УНІАН, NV, «Кореспондент.net», «Фокус», Novyny.live, «Гордон», «Еспресо», «Телеграф», «Апостроф», Суспільне, Liga.net, «Главком», Zaxid.net, Gazeta.ua. Моніторинговий період тривав 6–12 травня 2024 року та охоплював згадки про чоловіків та жінок-військових. У моніторинговий період зафіксовано 889 згадок.

Нагадаємо, як раніше показало дослідження ІМІ, повномасштабне вторгнення росіян в Україну негативно вплинуло на видимість жінок-військовослужбовиць у медіа. На перший план вийшли військові, які є здебільшого чоловіками. Історії про жінок-військових, медикинь, операторок дронів, офіцерок, кулеметниць, кухарок, снайперок і ветеранок є поодинокими й радше винятком, ніж правилом.

При цьому кількість жінок, які служать у Збройних силах України, збільшується з кожним місяцем, а з початком повномасштабного вторгнення Росії виконання жінками бойових завдань нарівні з чоловіками стало нормою.

Ілюстрація: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
493
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду