Оксана Романюк: Мілітаризація Укрінформу може нашкодити іміджу України за кордоном

Оксана Романюк: Мілітаризація Укрінформу може нашкодити іміджу України за кордоном

27 Травня 2024
927
27 Травня 2024
11:58

Оксана Романюк: Мілітаризація Укрінформу може нашкодити іміджу України за кордоном

927
Указ президента про те, що очолювати агенцію під час воєнного стану має саме військовий керівниця ІМІ вважає «не дуже хорошою історією»
Оксана Романюк: Мілітаризація Укрінформу може нашкодити іміджу України за кордоном
Оксана Романюк: Мілітаризація Укрінформу може нашкодити іміджу України за кордоном

Директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що указ президента про те, що керівником «Укрінформу» на час воєнного стану має бути військовий і призначення на цю посаду полковника Сергія Череватого,  — не дуже хороша історія, в тому числі для іміджу України за кордоном.  Про це вона заявила під час заходу «Правозахисний вимір євроінтеграції / Правозахисні діалоги — 2024». 

«Мене дуже стурбувала ситуація з Укрінформом і з його мілітаризацією не тільки тому, що призначили керівником Укрінформу пана Череватого, — я його особисто не знаю і він може бути прекрасною людиною. Проблема в тому, що в указі президента, який був виданий, прописано, що військовий має очолити Укрінформ. Сама суть військових і медіа — це різні задачі. Військовий повинен виконувати військові накази, а задача медіа — подавати об'єктивну неупереджену інформацію. Мені, здається, що цей наказ і призначення — не дуже хороша історія, у тому числі для іміджу України за кордоном», —  сказала директорка Інституту масової інформації.  

Вона також додала, що з початком російського вторгнення в чотири рази зменшилась фізична агресія з боку українських порушників щодо журналістів. Якщо порівнювати з тим, що було до війни, то зараз набагато менше побиттів, перешкоджань.  

«Я погоджуюсь із тим, що сказала пані Наталія Лигачова, що ми бачимо поступову повзучу вертикалізацію простору, але вона стосується здебільшого національних медіа. Регіональні спільноти можуть об'єднуватися і потужніше відбивати чи домовлятися між собою, принаймні це те, що я бачу», — висловила думку Романюк.  

Також вона вважає, що журналістська спільнота за 2,5 роки з початку вторгнення стала більше між собою комунікувати.  

«Ми змушені були надавати допомогу один одному, ми разом фандрайзимо, ми підтримуємо — це, безумовно, вплинуло на стійкість, солідарність і можливість захистити свої інтереси. Я бачу, що як спільнота ми дуже сильно розвинулись, і думаю, що як у спільноти попереду гарні здобутки й розвиток.  

Водночас нам легко не буде. У нас фінансові виклики. Минулого тижня почитала звіт ЛМФ  про донорську підтримку медіа, і лише 60% медіа мають підтримку. Я вважала, що як мінімум 90% повинні її мати», — сказала  Оксана Романюк.  

Директорка ІМІ наголосила, що медіа в Україні  важливі для виживання, а  саме грантова підтримка зараз дає змогу медіа існувати. Вона є захистом демократії, дає можливість медіа бути стійкими.  

«У нас блекаути, обстріли, постійно потрібно узгоджувати, коли ми це передаємо, не передаємо, комунікація з військовими, постійний пошук рішень… А це все важко на практиці, але це зробило нас сильними, професійними. Я просто зараз читаю західні медіа і дивлюсь, наскільки вони непрофесійні у порівнянні з українськими медіа, наскільки вони нечітко термінологію вживають, вони не настільки сильно закопуються у фактчекінг. Ми розвинулись. Буде важко, але ми сильні, і я вірю в нашу медіаспільноту», — підсумувала керівниця ІМІ.

Нагадаємо, 24 травня генеральний директор Укрінформу Олексій Мацука повідомив, що завершує свою роботу на цій посаді.

Олексій Мацука став гендиректором агентства Укрінформ 9 листопада 2023 року.

10 травня стало відомо, що Марина Сингаївська звільнилася з посади заступниці генерального директора Укрінформу

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
927
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду