Сайт Golos.ua оштрафували за порушення закону про мову, - звіт омудсмана

Сайт Golos.ua оштрафували за порушення закону про мову, - звіт омудсмана

3 Травня 2024
646
3 Травня 2024
14:23

Сайт Golos.ua оштрафували за порушення закону про мову, - звіт омудсмана

646
Окрім того, видання УНІАН отримало попередження за використання російської мови в телеграм та вайбер-каналах видання.
Сайт Golos.ua оштрафували за порушення закону про мову, - звіт омудсмана
Сайт Golos.ua оштрафували за порушення закону про мову, - звіт омудсмана

Протягом 2023 року Уповноважений з питань  розглянув дві справи про адміністративне правопорушення у сфері онлайн-медіа. В обох випадках було встановлено факт порушення частини шостої статті 27 Закону (виконання недержавною мовою інтернет-представництва суб’єкта у сфері онлайн-медіа). Про це повідомляється у річному звіті мовного омбудсмена.  

Відповідно до цієї частини статті Закону, що набрала чинності 16 липня 2022 року, інтернет-представництва (зокрема вебсайти та вебсторінки в соціальних мережах) засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, виконуються державною мовою. 

Як повідомляється у звіті, ТОВ «Голос ЮА», якому належить сайт Golos.ua, оновлювало ресурс виключно російською. Через те, що порушення було зафіксовано повторно впродовж року, керівник компанії був оштрафований на 8,5 тис грн. 

Окрім того, УНІАН використовувало російську мову в своїх телеграм- та вайбер каналах.

«Керівнику ТОВ «Українське незалежне інформаційне агентство новин» винесене попередження», - йдеться у звіті.

Загалом у сфері діяльності онлайн-медіа надійшло 95 повідомлень громадян стосовно недотримання вимог Закону, що становить 2,6% від загальної кількості звернень. У порівнянні із попереднім роком їх кількість зменшилась вдвічі. У 2022 році таких повідомлень було 147 (5% від загальної кількості).

Нагадаємо, що у 2023 році Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наклав 21 штраф за порушення мовного закону. Зокрема, в січні Кремінь оштрафував на 3400 грн київського таксиста, який відмовився обслуговувати пасажирок українською мовою

Загалом минулого року мовний омбудсман отримав 3692 звернення громадян про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це найбільша кількість скарг за всі роки існування інституту Уповноваженого із захисту державної мови і на 30% більше, ніж у 2022 році. Майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. 

Нагадаємо, що власницею ТОВ «Голос ЮА» є Оксана Ващенко, дружина Петра Симоненка. Про роботу сайту після початку повномасштабного вторгення читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду