У 2023 році мовний омбудсман застосував 21 штраф за порушення мовного закону

У 2023 році мовний омбудсман застосував 21 штраф за порушення мовного закону

12 Січня 2024
1073
12 Січня 2024
23:40

У 2023 році мовний омбудсман застосував 21 штраф за порушення мовного закону

1073
У минулому році за порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" також було зроблено 61 попередження.
У 2023 році мовний омбудсман застосував 21 штраф за порушення мовного закону
У 2023 році мовний омбудсман застосував 21 штраф за порушення мовного закону

У 2023 році Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наклав 21 штраф за порушення мовного закону. 

Про це йдеться у відповіді Секретаріату мовного омбудсмана на інформаційний запит Укрінформу

«У 2023 році за порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" було застосовано адміністративні стягнення у вигляді штрафу — 21, у вигляді попередження — 61», — йдеться у відповіді. 

Зазначається, що загалом Уповноваженим із захисту державної мови протягом 2023 року здійснено 125 державних контролів за застосуванням державної мови та за порушенням вимог мовного закону. Зокрема, оголошено попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складання акту 33 суб’єктам господарювання. 

Нагадаємо, нещодавно Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наклав штраф на київського таксиста, який відмовився обслуговувати пасажирок українською мовою. Він має сплатити до міського бюджету 3400 грн. 

Як відомо, у 2023 році надійшло 3692 звернення громадян про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це найбільша кількість скарг за всі роки існування інституту Уповноваженого із захисту державної мови і на 30% більше, ніж у 2022 році. Майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. 

За словами Тараса Кременя, така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав. 

Також ми повідомляли про те, що у 2023 році було затверджено понад 40 обласних та місцевих програм розвитку і функціонування української мови

Лідером за кількістю програм з підтримки української мови стала Херсонщина. Тимчасом у громадах Києва, Харкова, Одеси таких програм досі немає. 

Фото: Тарас Кремінь/ Укрінформ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1073
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду