detector.media
24.04.2024 12:38
Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення
Від 2 млн грн за рекламу азартних ігор: які медіа Комісія з регулювання азартних ігор штрафує за порушення
В Україні з жовтня 2023 року зміни в законі про «Про рекламу» обмежили рекламу азартних ігор і всього, що пов’язане з їхнім проведенням.

Оригінал публікації на сайті «Медіамейкер» за посиланням

Заборона стосується всіх друкованих медіа, для аудіовізуальних медіа вона діє з 6 до 23 години. За дотриманням закону слідкує Комісія з регулювання азартних ігор (КРАІЛ), яка може накласти на медійників кількамільйонні штрафи — про перший штраф стало відомо в березні. У цьому матеріалі зібрали зафіксовані порушення й реакцію на них регуляторного органу. 

Як регулюється реклама азартних ігор? 

Стаття 22-1 закону «Про рекламу» говорить, що реклама азартних ігор, реклама торговельних марок, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими організовують і проводять азартні ігри, забороняється:

З березня 2024 року на розгляді КРАІЛ перебуває понад 50 справ про можливі порушення Закону України «Про рекламу». Розмір штрафу становить 2,130 млн грн — 300 мінімальних заробітних плат.

Санкція поширюється на винних розповсюджувачів, рекламодавців, виробників реклами. Як зазначили в комісії, встановлення факту можливого порушення закону не дозволяє одразу застосовувати санкцію, оскільки потребує збору інформації щодо власників носіїв реклами, замовників реклами, виробників реклами тощо. Комісія збирає необхідну доказову базу, встановлює винних у порушеннях, оцінює їхні дії.

Окремо комісія наголошує, що зовнішня реклама інших товарів, послуг, контенту тощо, де організатори азартних ігор є спонсорами і яка формує або підтримує в непрямий спосіб обізнаність споживачів реклами та їхній інтерес щодо такого товару та/або організатора азартних ігор, по суті є непрямою рекламою, а отже теж заборонена. 

Які медіа вже оштрафували? 

2,13 млн грн  — штраф видання «Вісник і К»

У березні 2024 року КРАІЛ уперше оштрафувала видання за порушення законодавства про рекламу. 2,13 млн грн штрафу отримала всеукраїнська інформаційно-аналітична газета «Вісник і К». 

Комісія встановила, що волинське видання порушило частину 7 статті 22-1 закону про рекламу — «рекламування  азартних ігор, організація і проведення яких здійснюється без ліцензії на право провадження відповідного виду діяльності». 

Шеф-редактор Євген Хотимчук «Вісник+К» тоді відмовився від коментарів, але зазначив: «Такий штраф спрямований на знищення видання». 

Що саме рекламувало медіа — не уточнили, але протягом трьох місяців воно має сплатити штраф. У разі несплати комісія може стягнути кошти за допомогою виконавчої служби.

2,4 млн грн — штраф телеканалу «Чернівецький промінь»

У квітні 2024 року ТОВ «Чернівецький промінь» оштрафували на 2,4 млн грн за порушення вимог законодавства. Як ідеться у рішенні комісії, телеканал розповсюджував рекламу азартних ігор «із порушенням вимог щодо заборони діяльності з рекламування азартних ігор, організація і проведення яких здійснюється без ліцензії на право провадження відповідного виду діяльності».

Канал мав припинити розповсюдження реклами та протягом 30 днів повідомити КРАІЛ про виконання рішення.

4,8 млн грн — штраф ТРК «Люкс»

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей 18 квітня 2024 року наклала низку штрафів на телерадіокомпанію «Люкс».

За даними рішення, «Люкс» розповсюджував рекламу, в якій «вміщено зображення об’єктів права інтелектуальної власності, під якими провадиться діяльність з організації та проведення азартних ігор». Цю рекламу ТРК демонструвало на відеоекрані на фасаді будинку на Хрещатику в Києві.

Регулятор заявив, що ліцензіат порушив вимоги ст. 22-1 закону України «Про рекламу». Комісія зобов’язала сплатити штраф не пізніше трьох місяців і припинити розповсюдження реклами.

Як і попередні оштрафовані медіа, «Люкс» має сплатити штраф протягом трьох місяців і припинити розповсюдження реклами та в 30-денний строк повідомити Комісію про виконання рішення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY