Опитування: 39% респондентів довіряють офіційній інформації про події війни, 29% — не довіряють

Опитування: 39% респондентів довіряють офіційній інформації про події війни, 29% — не довіряють

18 Квітня 2024
799
18 Квітня 2024
18:47

Опитування: 39% респондентів довіряють офіційній інформації про події війни, 29% — не довіряють

799
Результати опитування також показали, що інформації від органів державної влади більш схильні довіряти жінки.
Опитування: 39% респондентів довіряють офіційній інформації про події війни, 29% — не довіряють
Опитування: 39% респондентів довіряють офіційній інформації про події війни, 29% — не довіряють

Рівень довіри до інформації про події війни, яку оприлюднюють органи державної влади, в українському суспільстві є невисоким. Більшою чи меншою мірою офіційним джерелам довіряють 39% опитаних (при цьому повну довіру висловили лише 6%). 29% респондентів висловили недовіру до такої інформації (19% — скоріше не довіряють, 10% — зовсім не довіряють).

Ще третина опитаних не визначилася щодо цього питання. При цьому частка тих, хто офіційним джерелам довіряє, перевищує частку тих, хто не довіряє. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування «Джерела інформації про війну», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року.

 

Дослідники зафіксували вищі показники довіри до повідомлень органів державної влади про воєнну ситуацію в Західному та Центральному регіонах нашої країни (41–42%, на відміну від 31–32% на півдні та сході).

Автори опитування звертають увагу, що найгірший баланс довіри фіксується в Східному регіоні, де частка тих, хто не довіряє відповідній інформації (38%), перевищує частку тих, хто їй довіряє (32%). У решті регіонів баланс довіри/недовіри позитивний.

Крім того, результати загальнонаціонального опитування «Джерела інформації про війну» свідчать про таке:

  • Мешканці сіл дещо більше довіряють інформації від влади (43% проти 36% серед міських жителів), але рівень недовіри приблизно однаковий у цих групах.
  • Що більш заможною є особа, то більший рівень недовіри вона має до інформації про війну з офіційних джерел. Серед заможних осіб 39% висловили недовіру порівняно з 25–30% у групах менш заможних громадян.
  • Заможні люди — єдина група, в якій баланс довіри/недовіри є негативним (частка тих, хто не довіряє, перевищує частку тих, хто довіряє).
  • Більшу довіру до інформації, яку озвучують офіційні представники, демонструють ті, хто має загальну чи неповну середню освіту (44%). Серед осіб із середньою спеціальною або вищою освітою таких 36–38%. Рівень недовіри в усіх освітніх групах однаковий.
  • Жінки трохи більш схильні довіряти офіційним джерелам інформації (41%), тоді як серед чоловіків таких 35%.

Довідково

Загальнонаціональне опитування «Джерела інформації про війну» Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року. Опитування методом face-to-face проводилося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступеневою вибіркою  із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки та квотного методу відбору респондентів на заключному етапі (коли здійснювався відбір респондентів  за статево-віковими квотами).  Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Читайте також:

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
799
Читайте також
27.02.2024 11:45
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду