detector.media
Марія Липяцька
15.04.2024 09:47
Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?
Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?
Вірю, що витиснути телеграм з українського інформаційного простору можливо.

Ми в команді Brand Ukraine  прийняли рішення більше не використовувати телеграм. Усі робочі чати, переписки з партнерами ми перенесли в більш надійні й захищені месенджери. А я особисто ще й нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?

(Не)Безпека

У телеграмі немає наскрізного шифрування повідомлень, як у сигналі чи вотсапі. Тому ваші дані можна легко перехопити.

Усі дані, що ви генеруєте в цьому месенджері, а це метадані, чати, фотографії, відео, аудіо, робочі файли (!) зберігаються на серверах. Навіть якщо ви видалите дані зі свого телефону чи комп’ютера, це лише видалить їх з пристрою, але вони назавжди залишаться на серверах телеграму.

Російське походження та зв’язок із ФСБ та ГРУ РФ

Основний домен та один із серверів Telegram розташовані у російському місті Санкт-Петербургу. У червні 2020 року Роскомнадзор припинив блокування месенджера та «позитивно оцінив висловлену засновником Telegram готовність протидіяти тероризму й екстремізму». Незадовго до зняття заборони віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський взяв участь у панельній дискусії з премʼєр-міністром РФ Михаїлом Мішустіним, а також публічно відпочивав з губернатором Вологодської області та керівником обласного осередку партії «Єдина Росія». Продовжувати?

Ризик передачі персональних даних не лише особистих, а й ваших знайомих

Більшість користувачів телеграму надає доступ до усіх своїх контактів, які зберігаються у телефоні та/або компʼютері. Цю інформацію телеграм також зберігає у себе на сервері, куди потрапляє вся інформація про соціальне коло своїх користувачів. Зокрема й контактна інформація тих, хто не давав месенджеру доступу до своїх контактів, або й взагалі не користується телеграмом.

Якщо ви працюєте з урядом або військовими, ви самі прекрасно розумієте можливі ризики.

Додам ще четвертий аргумент від себе — мені особисто аж стало легше дихати, коли я видалила телеграм. На один месенджер, а отже джерело постійних повідомлень — менше.

Так, видалення телеграму може супроводжуватись деякими незручностями, але я їх для себе досить швидко вирішила:

Інстинктивно, коли лунає повітряна тривога, більшість з нас йде в телеграм-канали, щоби зрозуміти потенційні загрози. Я — не виняток. Альтернатива — канал Повітряних сил у вотсапі https://whatsapp.com/channel/0029VaE2uSwAInPla0otdW2O

Дуже зручна штука, коли потрібно оперативно відстежувати медіа публікації про вашу організацію, проєкти чи особисто вас. Альтернатив насправді багато — безкоштовна, наприклад, Google alerts.

Я досить швидко перенесла всі переписки у вотсапі, а особливо чутливі — у сигналі.

З цим складніше, бо, наприклад вайберу, другий традиційний месенджер для такого роду комунікації в Україні, у мене вже давно немає.

З позитивного — останнім часом все більше й більше українських бізнесів пропонують вотсап як альтернативний месенджер, чому я тільки радію.

Інколи так, альтернативи немає й доводиться користуватись телефоном чи поштою. Незручно? Незручно. Але безпека важливіша.

Й наостанок — дякую Антону Мельнику, що привернув мою увагу до цієї проблеми й поділився перевіреними даними й аргументами.

Вірю, що витиснути телеграм з українського інформаційного простору можливо.

Марія Липяцька, експертка зі стратегічних комунікацій та розвитку національних брендів, очільниця Brand Ukraine

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY