Хохлобачення Херсонщини. Як окупанти вдають український телеканал

Хохлобачення Херсонщини. Як окупанти вдають український телеканал

10 Червня 2022
7395
10 Червня 2022
10:06

Хохлобачення Херсонщини. Як окупанти вдають український телеканал

7395
Інтерв’ю на фоні Біблії, дозвіл дітям на російські вірші та «хохли», що вважають себе «руськими». Росіяни зробили херсонський «ВТВ плюс» карикатурними колаборантами.
Хохлобачення Херсонщини. Як окупанти вдають український телеканал
Хохлобачення Херсонщини. Як окупанти вдають український телеканал

Близько 20% України окуповано. За три місяці повномасштабної війни Росія зброєю захопила людей, території, об’єкти інфраструктури та ще одну не відразу очевидну річ — медіа. На півдні України засоби масової інформації спіткали загалом три можливі долі: закриття, дистанційна робота в екзилі (актуально здебільшого для сайтів) чи викрадення платформи й подальший перехід на ретрансляцію кремлівських помийок. За інформацією Ольги Герасим’юк, голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, лише на Херсонщині окупанти «віджали» чотири телеканали та п’ять радіокомпаній.

Проте деякі злочинці пішли ще далі. Мовлення херсонського телеканалу «ВТВ плюс» триває начебто без змін. ЗМІ працює з тим самим логотипом та візуальним стилем. А невеличкі відмінності помітні лише натренованому оку медіакритика. Наприклад, у перший місяць повномасштабної війни «ВТВ плюс» показував мітинги в Херсоні проти окупації. А тепер його герої називають себе «хохлами» та кличуть Путіна. Неймовірно сумно це писати, але, згідно з джерелами «Детектора медіа», працюють на каналі не загарбники, а місцеві. Канал покинули притомні журналісти, проте пропагандою продовжують займатися володарка медіа Тетяна Каменська, її син та ще кілька «знайомих» херсонцям людей. Колаборанти, імовірно, настільки пишаються своєю творчістю, що навіть продовжують викладати її на англосаксонську платформу YouTube. Тож насолоджуйтеся.

Моральний перехід телеканалу в руки окупантів відбувся наприкінці квітня. «ВТВ плюс» випустив сюжет про те, що в Херсоні зняли український прапор, та вже за два дні опублікував двадцятихвилинну розмову з колаборантом Володимиром Сальдом. Росіяни стверджують, що це новий голова Херсонської обласної адміністрації. Історія знає його як придурка, який ще у 2016 році на аудіозаписах визнавав роботу на ФСБ: «В случае чего, если они все-таки решат заходить в Херсон, тогда понадобятся надежные люди, которые настроены в сторону объединения славянских народов».

Невідомо, чому Сальда не заарештували раніше, але на нових відеозаписах він робить усе, аби заробити на довге позбавлення волі. Інтерв’ю буквально починається зі звинувачення української арти в обстрілах міста. Колаборант самовпевнено закликає наших військових не витрачати боєприпаси, мовляв, протиповітряна оборона все одно їх зіб’є. До російської армії, яка справді нищить Херсонищу цілими селами та, власне, несе відповідальність за бойові дії, у Сальда претензій немає.

 

Інтерв’ю бере особисто Тетяна Каменська в образі піратської версії Наташі Влащенко

Натомість виконувач обов’язків державного зрадника критикує чиновників, що залишили Херсонщину, а отже, буцімто, більше не можуть бути офіційними особами. Це звучить так само, як спроба довести, що директор банку більше не керує установою, якщо його немає серед заручників. Крім того, Сальдо переконує, що херсонців «подстрекают» виходити на мітинги. Та заперечує приховану мобілізацію й підготовку російського референдуму на Херсонщині. Почесний росіянин узагалі обурюється, що мешканців області цим залякують замість того, щоб дати «дочекатися якось результату». Прекрасна російська логіка тєрпіли. Що ж, чого дочекається Сальдо, вже зрозуміло, але, крім його слів, не можна не відзначити форму цієї розмови. «ВТВ плюс» начебто спілкується з керівником області, проте кадр нагадує інтерв’ю голови ОСББ. На фоні якась штора, біла стіна, шафа часів раннього Ющенка та самотня книжка з написом «Закон Божий».

 

Цікаво, Сальдо знає, що на зрадників чекає останнє коло пекла?

Після 9 травня всі назви відео «ВТВ плюс» на ютубі — російською мовою. Тим часом сам репортаж із «Дня Победы» вражає неймовірним лицемірством. Тамада заходу буквально на фоні російських військових оголошує: «77 лет памяти о тех, кто так же, как и мы, ценили мир и тишину. Блеск ясного неба и запах свежего хлеба. Хотели жить и любить». Не хочеться псувати свято, але у вас прямо на площі в цей момент стоять окупанти, через яких в Україні немає ні миру, ні тиші, ні подекуди хліба.

 

Акція «Безсмертний полк», під час якої начебто згадують родичів, що загинули на війні. Двоє дівчат танцюють на фоні Ісуса.

Що довше «ВТВ плюс» під окупацією, то відвертішими стають пропаганда та абсурд. Ось, наприклад, сюжет про музичні школи, в якому викладачі дві хвилини наполягають, що «какая разница»: «Какая разница, Украина это звучит или какой-то другой автор? Если красиво, то оно красиво». Ну, якщо автор захопив фортепіано, вбивши попереднього власника…

 

 Росія на фоні нормальних країн

Ось це матеріал про так звані «Пушкінські читання». У ньому дітям розповідають, як важливо «беречь русскую речь». А потім колаборантка Наталя бідкається: «Эти дети давно не слышали прекрасных стихов русских. Сегодня мы позволим их им прочитать, услышать и высказать свое мнение». Неймовірний «русский дух» відчувається навіть у формулюванні: дітям дозволять висловити думку. Також Наталя переживає, що «на данной территории время было повернуто в другую сторону», а отже діти забули про Пушкіна. Тут жінка права: Херсонщина дійсно рухалася в майбутнє.

На фоні всіх цих розмов про «великую Россию» та критику загниваючого Заходу ще дивнішою виглядає меншовартість: спроби пропагандистів легітимізувати свої дії через іноземних журналістів. Наприклад, на каналі показують начебто американця, який критикує українську армію за обстріли мирних жителів. Раніше він розповідав, що в Маріуполі українські військові вирізали / намалювали кров’ю на жінці свастику. Невідомо, чи то випадково, чи то як саботаж, але в інше відео про іноземних журналістів «ВТВ плюс» вставив фрагмент, де жителі Херсона критикують російську окупацію.

 

Чоловік жаліється, що росіяни захопили цю територію без жодних підстав. Рідкісний момент адекватності на нинішньому «ВТВ плюс»

Ще одна популярна тема — допомога Росії. Пропагандисти періодично розповідають херсонцям про російських меценатів, благодійників та гуманітарні набори. Разом із тим, у сюжеті про допомогу від «Единой России» буквально оголошують, що більша частина врожаю області буде вивозитися в Росію. Є враження, що новий «ВТВ плюс» — це сатира на тему окупаційного телебачення.

Також на каналі є сюжет із вайбами з’їзду КПРС «Влиятельные лица в Херсоне». Він розповідає про візит двох неозброєних росіян, один із яких обіцяє «компенсировать те неудобства, тот дискомфорт, который был нанесен жителям Херсонской, Запорожской областей». Аж цікаво, яка нині компенсація за смерть / окупацію. Але ще цікавіше, чому цих людей називають «влиятельными лицами». Будь-який херсонець, як житель вільної демократичної держави, впливає на своє життя більше, ніж ці росіяни можуть уявити.

 

Мужик зліва намагається зробити впливове обличчя

Урешті «ВТВ плюс» не може приділяти всю увагу лише майбутнім хорошим росіянам, тож інколи розповідає і про пересічних людей. Наприклад, про жінку, яка обурюється буцімто обстрілами «украинской стороны», але абсолютно спокійно, начебто так і треба, описує, що під час кожного рейсу на російському автобусі чоловіки проходять перевірку на татуювання. Чи про дідуся, який чекає на «прихід наших, руських» і тут же уточнює, що він сам «хоть і хохол, но все равно руський». Чи про пару, чий будинок буцімто обстріляли українці.

 

Нацистська артилерія знищила його почуття стилю

Насправді, хоч як це дивно, але на окупаційному «ВТВ плюс» дуже довго не було демонізації України. Медіа всіляко нахвалювало русскій мір, проте уникало інших пропагандиських штампів. Так тривало до кінця травня та сюжету про «очистку» вулиць міста від української символіки. Після цього з’явилися й обстріли «украинских националистов», й інші звинувачення. Наприклад, виявляється, саме Україна винна в тому, що в Херсоні немає зв’язку. Дивно — попередні тридцять років чомусь був. Також на «ВТВ плюс» є приклади репортажної журналістики. Наприклад, розповідь про гусінь, яка з’явилися в місті та викликає подразнення. На каналі точно лишилися партизани.

  Оператори Animal Planet почали хвилюватися за свої робочі місця

Хоча все це доволі смішно, «ВТВ плюс» не дає забувати, що працює на злочинців. Поки що найстрашніший сюжет, який видала пропаганда, розповідає про російські паспорти. Глядачам заявляють, що одним із перших, хто прийшов за громадянством, став колишній керівник батальйону територіальної оборони. Чоловік довгих дві хвилини очевидно під примусом та з папірця читає заготовлений текст. Поруч із ним змушена стояти жінка, якій помітно некомфортно. Нагадаємо людям, які нині працюють на «ВТВ плюс», що, хоча вони завбачливо не показують своїх імен та облич, вони все ще не змінюють голоси й узагалі доволі публічні. Покарання за співучасть у злочинах не змусить себе чекати.

Так само, як і, сподіваємося, повернення нормальних журналістів на «ВТВ плюс». Шкода, що бренд так постраждав. Окупанти могли б якось тематично перейментувати канал, наприклад, на честь російських військових: «ВДВ мінус». З іншого боку, можливо, колаборанти самі розуміють, що росіяни довго не затримаються. І тому не витрачають час навіть на зміну промо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7395
Читайте також
09.10.2023 13:00
Олександр Морський
«Детектор медіа»
5 486
20.10.2022 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
6 766
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду