В Інституті журналістики написали, зверстали і надрукували книгу есеїв  за 8 годин 39 хвилин

В Інституті журналістики написали, зверстали і надрукували книгу есеїв за 8 годин 39 хвилин

2 Травня 2024
1141
2 Травня 2024
16:23

В Інституті журналістики написали, зверстали і надрукували книгу есеїв за 8 годин 39 хвилин

1141
Близько 160 студентів та викладачів узяли участь в акції «Книжка за день» у Навчально-науковому інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.
В Інституті журналістики написали, зверстали і надрукували книгу есеїв  за 8 годин 39 хвилин
В Інституті журналістики написали, зверстали і надрукували книгу есеїв  за 8 годин 39 хвилин

Акцію «Книжка за день» 25 квітня організували за підтримки Держкомтелерадіо. До неї долучилися студенти, викладачі інституту та запрошені гості. Кожен з них написав есе на вільну тему «День після війни», у якому висловив свої емоції та бачення України після завершення російсько-української війни. Твори були зібрані в однойменну книгу і видані.

Про це повідомили в Навчально-науковому інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

Верстання, коректорське вичитування та друк здійснили студенти. Вся робота — від написання до виготовлення книги — тривала 8 годин 39 хвилин.

«Ідея і задум проєкту “Книжка за день” мали великий резонанс. Ми планували, що буде приблизно сто учасників, які писатимуть тексти. Насправді в остаточному варіанті видання є 158 авторів, а реальних учасників проєкту понад 300 осіб. Вони написали свої есе і запропонували своє бачення дня після війни», — сказав директор Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Юрій Бондар.

Мета цієї акції — не тільки демонстрація професійних знань студентів та популяризація українського книговидання, а й формування світоглядних орієнтирів молоді.

«Бачення кожного — це ті чарунки, які складуть той загальний план, ту модель, ту парадигму майбутньої України, яку б ми хотіли…», — каже Бондар.

Ректор КНУ імені Т. Шевченка Володимир Бугров додав, що збірка «День після війни» є проєкцією того, як перемогти і що буде далі. Він переконаний, що ця книга цінна не тільки тому, що видавничо-поліграфічний етап її підготовки був рекордно швидким, але й самі тексти є певною самоцінністю. Що більше людей буде долучено до такого письма, рефлексій, то швидше ми здобудемо перемогу.

Голова Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський назвав проєкт гарною школою для майбутніх журналістів.

«Як на мене, ця книга — це насамперед свідчення нашої боротьби на різних рівнях, у тому числі і на інформаційному полі. Це документ. Він буде читатися через роки, десятиліття і більше. Документ про те, як молодь бачить війну і якою молодь бачить нашу перемогу», — сказав він.

Перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак акцентував на тому, що, попри сьогоденну важку війну на виживання, поява такої книжки саме зараз — це свідчення того, що українці не втратили волю до перемоги і дух оптимізму.

І додав, що сам взяв участь в акції передусім тому, що це потужна об’єднавча і консолідуюча акція.

«Упродовж робочого дня тексти були відредаговані, зверстані та підготовлено оригінал-макет. Навіть низка повітряних тривог цього дня не змогла стати на заваді рекорду. Команда редакторів та верстальників продовжувала працювати у бомбосховищі. А вже надвечір перші примірники видрукованої книжки були в руках директора інституту Юрія Бондаря та ректора університету Володимира Бугрова», — повідомили в Інституті журналістики.

Представники Національного реєстру рекордів України зафіксували досягнення в номінації «Мінімальний час написання та видання книги».

В Інституті журналістики зауважили, що на реалізацію цього соціального проєкту не витрачалися бюджетні кошти. Весь процес видавництва та просування забезпечили на волонтерських засадах майбутні фахівці, яких готує інститут: журналісти, видавці, продюсери, рекламісти та піарники.

Проєкт підтримали партнери: видавництво «Саміт-книга», ТОВ «Книжкова майстерня», Держкомтелерадіо України, Національне інформаційне агентство «Укрінформ», Національний реєстр рекордів України, Фестиваль «Книжкова країна», Національні спілки журналістів і письменників України, Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», меценат Сергій Вовченко та інші доброчинці.

Збірка «День після війни» присвячена 190-річчю Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Фото: Навчально-науковий інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду