Окупаційна влада склала протокол на кримську газету за «дискредитацію армії Росії»

Окупаційна влада склала протокол на кримську газету за «дискредитацію армії Росії»

19 Травня 2024
734
19 Травня 2024
13:55

Окупаційна влада склала протокол на кримську газету за «дискредитацію армії Росії»

734
17 травня окупанти прийшли з обшуком до 68-річного головного редактора газети Бекіра Мамутова та її засновника, 59-річного Сейрана Ібрагімова.
Окупаційна влада склала протокол на кримську газету за «дискредитацію армії Росії»
Окупаційна влада склала протокол на кримську газету за «дискредитацію армії Росії»

Оперативник із так званого центру з протидії екстремізму В. Коренівський склав на юрособу газети «Къырым» два протоколи про «дискредитацію» російської армії та розповсюдження явно неправдивої інформації під виглядом достовірної, передає «Кримська солідарність». 

Там зазначають, що засновника та директора газети Сейрана Ібрагімова викликали до так званого Алуштинського міського суду на розгляд справи редакції. 

Після прибуття до так званого «центру протидії екстремізму» в Сімферополі він дав письмове пояснення. 

«Протоколи були оформлені за ті самі публікації на сайті газети, за які притягають до відповідальності її головного редактора газети Бекіра Мамутова. 

В одній з публікацій йдеться про те, чому мешканці півострова не повинні брати участі у війні проти України. На думку окупантів, цією статтею Бекір Мамутов “поширив відомості, спрямовані на дискредитацію армії Росії”», — ідеться в повідомленні. 

Другий протокол про дезінформацію було складено за статтю, в якій процитовано уривок доповіді ООН про гуманітарну ситуацію в Криму. Зокрема, про необґрунтовані затримання та побиття людей. 

У статті також наводилися дані про тортури кримського татарина в Херсоні та про суворі умови в СІЗО №2 у Сімферополі. 

Газету звинуватили в поширенні дезінформації, а її засновника Сейрана Ібрагімова викликали до «Мирового суду» для розгляду справи редакції. Він також надав письмові пояснення. 

Раніше 17 травня окупанти прийшли з обшуком до 68-річного головного редактора газети Бекіра Мамутова та її засновника, 59-річного Сейрана Ібрагімова. Росіяни також провели оперативні заходи в редакції газети. 

Тільки надвечір журналісти повернулися додому. 

На Бекіра Мамутова склали два протоколи про дискредитацію російської армії та про поширення недостовірних відомостей під виглядом достовірних у публікаціях на сайті газети. Його справи розглядатимуть у «Мировому суді». 

Нагадаємо, раніше Комітет захисту журналістів (CPJ) заявив, що окупаційна влада Криму має припинити залякувати журналістку, кореспондентку «Кримської солідарності» Лутфіє Зудієву та дозволити представникам медіа працювати на півострові вільно.

Нещодавно Лутфіє Зудієва отримала «застереження про недопустимість організації мітингів» від окупаційного Центру з протидії екстремізму в тимчасово окупованому Криму. Напередодні додому до журналістки приходив уповноважений з відділу карного розшуку МО МВС Росії «Джанкойський» і намагався опитати за дорученням Центру.

У квітні окупаційний Мировий суд №10 Сімферополя оштрафував її на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації». 

До цього 22 лютого 2024 року в Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента». Наприкінці березня стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував Зудієву на 2500 рублів.

Ми також писали, що російські силовики затримували Зудієву і в липні 2023 року. В такий спосіб окупаційна влада перешкодила їй висвітлювати судове засідання у так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Пізніше її відпустили та оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). 

Фото: Avdet.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
734
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду