Блогер Всеволод Філімоненко знявся в російському пропагандистському фільмі про «бойових наркоманів Зеленського»

Блогер Всеволод Філімоненко знявся в російському пропагандистському фільмі про «бойових наркоманів Зеленського»

11 Квітня 2024
942
11 Квітня 2024
15:05

Блогер Всеволод Філімоненко знявся в російському пропагандистському фільмі про «бойових наркоманів Зеленського»

942
Провокатор, який нині живе у Швеції, розповів про те, що на Євромайдан «масово і в необмеженій кількості постачали наркотики».
Блогер Всеволод Філімоненко знявся в російському пропагандистському фільмі про «бойових наркоманів Зеленського»
Блогер Всеволод Філімоненко знявся в російському пропагандистському фільмі про «бойових наркоманів Зеленського»

Блогер Всеволод Філімоненко, який брав участь у замовній кампанії проти керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, знявся в пропагандистському фільмі, спрямованому на дискредитацію ЗСУ, що днями вийшов в ефірі російського «Первого канала». Фільм виробив російський продакшн «Ковчег», продюсер — Олексій Кошевий. 

У 45-хвилинній стрічці під назвою «Зеленський і його бойові наркомани», в якій роспропагандисти розповідають глядачам про «тотальну наркотизацію української армії», Філімоненко представлений як «активіст Євромайдану». 

«За кілька років після державного перевороту Філімоненку довелось тікати з України. Лише опинившись у Швеції, він вирішив розкрити одну з таємниць безумної відваги протестувальників на Майдані і їхнього бажання перемогти. Навіть ціною власного життя», — йдеться у фільмі. 

За словами Філімоненка, на Майдан тоді «масово і в необмеженій кількості постачали наркотики», а в чай, який роздавали протестувальникам, додавали допінг. «Після нього не хотілося спати, хотілось протестувати, скакати, вступати в сутички з поліцією, з’явилась достатньо висока активність», — розповідає Філімоненко. 

На пропагандистську стрічку за участю Філімоненка  звернув увагу керівник Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін. Саме проти нього, очолюваного ним ЦПК і загалом громадських організацій, які намагались боротися з корупцією, у 2017 році велась кампанія з дискредитації, про яку тоді писав «Детектор медіа». Одним з активних учасників кампанії був блогер каналу «Голос народу» Всеволод Філімоненко. 

«“Журналіст”, за “перешкоджання роботі” якому мене саджала попередня влада, знявся в “документалці” російського Первого канала (ОРТ) — “Зеленский и его боевые наркоманы” — класичній російській пропаганді проти ЗСУ. Арсен Аваков, Юрій Луценко, як справи? Подобається ваш “журналіст” — жертва антикорупціонера? Ви співавтори цього лайна, бо кілька років легалізовували закінченого провокатора, щоб посадити мене», — написав у четвер, 11 квітня 2024 року, Шабунін у фейсбуку, маючи на увазі події семирічної давнини. 

Нагадаємо, 8 червня 2017 року в Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Шабунін вдарив Філімоненка, який системно переслідував і цькував співробітників ЦПК, зокрема Олександру Устинову, декілька місяців. Філімоненко у відповідь облив Шабуніна з газового балончика.

Після цього інциденту блогер заявив, що він тяжко постраждав від одного удару, звернувся в поліцію, і Віталію Шабуніну висунули підозру в порушенні ч. 2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становить до п'яти років позбавлення волі. А пізніше перекваліфікували обвинувачення, оголосивши підозру за ст. 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості), покарання за якою передбачає до трьох років позбавлення волі.

Віталій Шабунін під час засідання суду. Київ, серпень 2017 року. Фото: Радіо Свобода

Як повідомив керівник Центру протидії корупції «Детектору медіа», суд по тій справі триває й досі, але Філімоненко вже кілька років не зʼявляється на судові засідання по ній. 

«До речі, власне Арсен Аваков, тодішній міністр внутрішніх справ, та Юрій Луценко, тодішній генпрокурор, були основними замовниками того переслідування ЦПК. Оперативне супроводження здійснювало СБУ. Ми тоді викрили цілий ряд зловживань що міністра Авакова та генпрокурора Луценка. І провокації Філімоненка були не єдиними, за допомогою яких тоді намагалися знищити ЦПК. Наприклад, Аваков разом з тодішнім депутатом Андрієм Деркачем відкрили ще одне кримінальне провадження проти мене — за нібито розкрадання 143 млн доларів», — вважає Віталій Шабунін. 

Українські топ-корупціонери, за його словами, завжди плідно співпрацювали з російською агентурою задля атак на антикорупційних активістів та журналістів розслідувачів — як комунікаційних, так і процесуальних. «До речі, на мою думку, аналогічна співпраця відбувається прямо зараз і з тією ж самою метою», — додає керівник ЦПК.

Чергове засідання у справі голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, квітень 2019 року. Всеволод Філімоненко транслює засідання телефоном. Фото: ЦПК

У 2019 році Всеволод Філімоненко виїхав з України. Зараз він проживає у Швеції, де, за його ж твердженням, нещодавно отримав політичний притулок«Вирішив відмовитись від українського громадянства. Не хочу мати нічого спільного із цією державою. Я закохався у Швецію і тільки тут усе зрозумів про Україну та українців. Більше не хочу, щоб мене називали українцем, я швед до мозку кісток», — написав Філімоненко.

Читайте також: 

Фото: скриншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
942
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду