Народну артистку України з Херсона заочно засудили до 10 років ув’язнення за колабораціонізм

Народну артистку України з Херсона заочно засудили до 10 років ув’язнення за колабораціонізм

3 Квітня 2024
13209
3 Квітня 2024
20:50

Народну артистку України з Херсона заочно засудили до 10 років ув’язнення за колабораціонізм

13209
Пресслужба Офісу генпрокурора не вказує прізвища колаборантки, але опубліковане фото свідчить, що йдеться про Ружену Рубльову.
Народну артистку України з Херсона заочно засудили до 10 років ув’язнення за колабораціонізм
Народну артистку України з Херсона заочно засудили до 10 років ув’язнення за колабораціонізм

Жительку Херсона, народну артистку України заочно засудили за колабораційну діяльність до 10 років ув'язнення з позбавленням права обіймати посади у сфері культури строком 12 років та конфіскацією майна. Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора.

У повідомленні ОГП не вказане прізвище колаборантки, але опублікована світлина свідчить, що йдеться про Ружену Рубльову.

Понад 20 років вона працювала в місцевому театрі та отримала звання народної артистки України, а після окупації міста пішла на співпрацю з росіянами. Окупанти призначили її директоркою двох музичних шкіл, а пізніше — очільницею так званого «Херсонского областного русского академического музыкально-драматического театра» в Генічеську.

«Артистка активно займається кремлівською пропагандою та бере активну участь у "культурних" заходах, що організовує ворог. Зокрема, виступала у супроводі "хору військ національної гвардії РФ" під час концерту, присвяченого "входженню до складу Росії нових територій" Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей», — зазначили в Офісі генпрокурора.

Оскільки засуджена перебуває на непідконтрольній Україні території, строк відбуття основного покарання рахуватимуть з моменту її затримання.

Нагадаємо, за даними слідства, Ружена Рубльова брала участь у мітингу-концерті в Москві на честь незаконної анексії тимчасово окупованих територій України 30 вересня 2022 року. Під час виголошення промов учасники заходу висловлювали наративи російської пропаганди, заперечення існування та становлення України як незалежної держави та підтримку й виправдання збройної агресії РФ проти України.

Прокурори дійшли висновку, що, взявши участь у цьому заході, Рубльова поширила неправдиву інформацію, зокрема щодо позитивних настроїв українців до окупаційної влади та підтримки дій російських окупантів на території України. 

У березні 2024 року народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що законопроєкт, який дозволить президентові автоматично позбавляти державних нагород у сфері культури людей, що вчинили злочин проти України, готовий до другого читання у Верховній Раді. 

За законопроєктом, артистів можна буде позбавити державних нагород, якщо їх визнають винними у злочинах проти основ національної безпеки, миру та міжнародного правопорядку, а також на підставі санкцій.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13209
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Natali
46 дн. тому
Сука
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду