Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС

Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС

2 Квітня 2024
1141
2 Квітня 2024
15:28

Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС

1141
Жінки більше схильні вірити в астрологію тощо, ніж чоловіки, старші — більше, ніж молодші, а люди з низьким достатком — ніж заможні.
Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС
Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС

35% українців вірять в астрологію, 25% — в екстрасенсорні здібності, 15% — у тарологію. Принаймні в одне з цього переліку вірять 43% українців. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Дещо вищий показник віри в астрологію, тарологію чи екстрасенсорні здібності серед жінок — 49% проти 36% серед чоловіків.

Старші люди більше схильні вірити в ці явища, ніж молодші, — показник зростає з 26% серед респондентів до 30 років до 51% серед респондентів 60+ років.

Серед респондентів з високим рівнем достатку 34% вірять у принаймні одне з переліку, серед осіб з дуже низьким достатком — 65%.

Соціологи дали на вибір три варіанти, для кожного з яких респондент мав відповісти «скоріше вірю» чи «скоріше не вірю»:

  • астрологію — вплив небесних тіл на земний світ і людину (на її темперамент, характер, вчинки і долю);
  • екстрасенсорні здібності — ясновидіння, можливість рухати предмети силою думки тощо;
  • тарологію — читання життя/майбутнього по картах.

Соціологи застерігають, що деякі респонденти могли давати жартівливі відповіді, що нібито вірять, хоча насправді це не так. Втім, майже всі інтерв’юери досить упевнено повідомили, що відповіді звучали серйозно. З іншого боку, деякі респонденти, навпаки, можуть вірити, але не хочуть публічно озвучувати це інтерв’юеру. «Наразі у нас немає можливості оцінити вплив щирості відповідей на саме це запитання, але досвід проведення опитувань дає нам підставити довіряти отриманим загальним тенденціям», — пишуть соціологи.

«Кризові та психологічно складні періоди (як на суспільному, так і на особистісному рівнях) є “сприятливим” середовищем для зростання інтересу до таких речей, як астрологія, екстрасенсорні здібності, тарологія. […] Крім цього, вибуховий розвиток цифрових технологій та їх міцне проникнення у повсякденне життя людей значно “спрощує” дотик мешканців до астрологів, віщунок тощо», — йдеться в дослідженні.

При цьому соціологи вважають недоцільним таврувати людей, які вірять в астрологію тощо, зважаючи на масштаб ситуації.

«Основа віри є досить складною, і її швидко не розвіяти простими аргументами (чи тим більше глузуваннями). Разом з цим питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій», — пояснюють дослідники.

Опитування було проведене 17 лютого — 5 березня 2024 року методом телефонних інтерв’ю. Опитано 2008 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах (крім АР Крим), що контролювались урядом України. До вибірки не вносилися жителі непідконтрольних територій, опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% для показників, близьких до 25%; 1,5% для показників, близьких до 10%; 1,1% для показників, близьких до 5%.

Читайте також:

Ілюстрація: astrolog.kz

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1141
Читайте також
19.08.2022 17:24
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду