Езотеричні «прогнози» — це не новини

Езотеричні «прогнози» — це не новини

19 Серпня 2022
1847
19 Серпня 2022
17:24

Езотеричні «прогнози» — це не новини

1847
Чому Незалежна медійна рада вважає неетичними і неправильними публікації, де прогнози езотериків видають за серйозні факти.
Езотеричні «прогнози» — це не новини
Езотеричні «прогнози» — це не новини

Незалежна медійна рада розглянула матеріали сайту інформагенції УНІАН, засновані на прогнозах тарологів, і дійшла висновку, що вони порушують Кодекс етики, закон і власні редакційні принципи цього медіа. Трохи прокоментую цей кейс, бо вважаю його досить важливим і показовим.

Чому саме УНІАН? Бо саме на УНІАН прийшла скарга — але суть експертного висновку стосується багатьох інших медіа, які запрошують езотериків, ворожок, нумерологів, тарологів та інших мольфарів як повноцінних героїв-експертів. Або використовують їхні прогнози, опубліковані в соцмережах, як сировину для «новин». На жаль, у час великої війни ця практика з медіа нікуди не ділася — «Детектор медіа» докладно про це писав.

Особисто я не вірю в тарологію, астрологію і тому подібні речі. Але й не вважаю, що згадок про прогнози езотериків не має бути в медіа — зрештою, є чимало людей, які в усе це вірять, і для них це важливо. Мені б хотілося, аби таких людей поступово ставало менше (це фронт робіт для освіти, медіаграмотності, популяризаторів науки…), але поки вони є і ці герої їм цікаві, давати їм слово можна. Але — точно не в новинах і в жодних форматах, які можуть сприйматись як новинні.  

Прогнози, навіть засновані на речах, реальніших за сузір’я та карти таро, в принципі не є фактами (хоча б тому, що факт — це те, що точно є, а про «точність» передбачень езотериків можна судити з їхніх прогнозів на 2020 рік, у яких чомусь не знайшлося місця для коронавірусної пандемії). Навіть у разі, якщо справжній  воєнний експерт, проаналізувавши обстановку на фронті, потенціал сторін, дані якихось там своїх конфіденційних джерел тощо, каже, що ворог битиме по певних містах — ви не можете опублікувати це під заголовком «Названо 4 міста, які загарбники будуть знищувати вже скоро». А коли це ще й «прогноз» тарологині Яни Езотерички…

Якщо журналісти з якихось причин вирішують дати слово подібним спікерам, слід не забувати, що їхній прогноз — не факти й не аналіз, а суб’єктивне твердження, яке неможливо перевірити. Зроблене на підставах, які неможливо критично оцінити. З інформацією, яку неможливо перевірити, професійні журналісти в принципі мають поводитись максимально обережно, дистанціюючись від неї і сигналізуючи аудиторії: увага, це не факт! Ми цього не перевіряли й не можемо перевірити!

Я пам’ятаю 90-ті, коли закохана дівчина могла всерйоз відмовитись від стосунків, довідавшись, що коханий є Козерогом, а деякі люди не планували свій день, поки не куплять газету з гороскопом. Пам’ятаю, яке сум’яття й паніку в дев’яності викликали нові й нові обіцянки «кінця світу». Все це — ознаки темних, скрутних, важких часів, коли люди шукають від надприродних сил тих відповідей, яких не знаходять у раціональній площині. Зараз Україна теж проходить крізь чорну смугу своєї історії, і сплеск цікавості до ворожок і гомеопатів, мольфарів і тарологів закономірний. Користуватись цим для здобуття трафіку, замаскувавши передбачення езотериків під новини — непрофесійно й нечесно. А у випадку, який розглядала Незалежна медійна рада, ще й може викликати паніку, адже в матеріалах є конкретні назви — «Харків, Київ, Донецька і Луганська області», які нібито мали особливо потерпати від російських обстрілів з середини липня до середини серпня. І взагалі — «на Україну випала карта смерті, що означає посилення активних бойових дій, кривавий період розпочався 12 липня і триватиме до середини серпня».

Зараз, коли середина серпня позаду, ми можемо оцінити влучність цього прогнозу. Як це часто буває, він справдився десь так відсотків на 50% :) Хоча, здавалося б, досить неважко на основі не карт таро, а звичайної логіки скласти більш правдоподібний перелік місць, куди росіяни гатитимуть у найближчий місяць.

Що мали зробити професійні журналісти, якщо вже мусять робити матеріал на таку тему? Пояснити читачам, що таке карти таро; дати інформацію про людину, яка робить прогноз; недвозначно, в тому числі в заголовку, дати зрозуміти, що це — особиста думка, а не факт.

Сподіваюсь, кейс УНІАН стане і для журналістів агенції, і для працівників інших медіа достатнім аргументом, аби відокремити факти від віщування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1847
Читайте також
08.02.2021 10:00
Денис Шарлай
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду