detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
02.04.2024 15:28
Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС
Майже половина українців вірять в астрологію, тарологію чи екстрасенсів, — КМІС
Жінки більше схильні вірити в астрологію тощо, ніж чоловіки, старші — більше, ніж молодші, а люди з низьким достатком — ніж заможні.

35% українців вірять в астрологію, 25% — в екстрасенсорні здібності, 15% — у тарологію. Принаймні в одне з цього переліку вірять 43% українців. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Дещо вищий показник віри в астрологію, тарологію чи екстрасенсорні здібності серед жінок — 49% проти 36% серед чоловіків.

Старші люди більше схильні вірити в ці явища, ніж молодші, — показник зростає з 26% серед респондентів до 30 років до 51% серед респондентів 60+ років.

Серед респондентів з високим рівнем достатку 34% вірять у принаймні одне з переліку, серед осіб з дуже низьким достатком — 65%.

Соціологи дали на вибір три варіанти, для кожного з яких респондент мав відповісти «скоріше вірю» чи «скоріше не вірю»:

Соціологи застерігають, що деякі респонденти могли давати жартівливі відповіді, що нібито вірять, хоча насправді це не так. Втім, майже всі інтерв’юери досить упевнено повідомили, що відповіді звучали серйозно. З іншого боку, деякі респонденти, навпаки, можуть вірити, але не хочуть публічно озвучувати це інтерв’юеру. «Наразі у нас немає можливості оцінити вплив щирості відповідей на саме це запитання, але досвід проведення опитувань дає нам підставити довіряти отриманим загальним тенденціям», — пишуть соціологи.

«Кризові та психологічно складні періоди (як на суспільному, так і на особистісному рівнях) є “сприятливим” середовищем для зростання інтересу до таких речей, як астрологія, екстрасенсорні здібності, тарологія. […] Крім цього, вибуховий розвиток цифрових технологій та їх міцне проникнення у повсякденне життя людей значно “спрощує” дотик мешканців до астрологів, віщунок тощо», — йдеться в дослідженні.

При цьому соціологи вважають недоцільним таврувати людей, які вірять в астрологію тощо, зважаючи на масштаб ситуації.

«Основа віри є досить складною, і її швидко не розвіяти простими аргументами (чи тим більше глузуваннями). Разом з цим питання також потребує уваги, оскільки багато людей у складних обставинах можуть під впливом недобросовісних людей зазнати значних втрат або вдатися до деструктивних дій», — пояснюють дослідники.

Опитування було проведене 17 лютого — 5 березня 2024 року методом телефонних інтерв’ю. Опитано 2008 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах (крім АР Крим), що контролювались урядом України. До вибірки не вносилися жителі непідконтрольних територій, опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% для показників, близьких до 25%; 1,5% для показників, близьких до 10%; 1,1% для показників, близьких до 5%.

Читайте також:

Ілюстрація: astrolog.kz

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY