detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
27.03.2024 20:55
Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали
Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали
За словами керівника Центру протидії дезінформації РНБО Андрія Коваленка, вони вже ведуть перемовини з адміністрацією платформи «Ютуб» про блокування проросійських ресурсів, як-от «Вышка», «Да, это так», Apasov, «Дикий Live», «Шелест Акценты» та інші.

Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує пов’язані з підсанкційними телеканалами ютуб-ресурси. Про це повідомили ведучі проєкту «Про війну» — лейтенант, керівник  Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади «Азов» НГУ Дмитро «Дипломат», передає «Укрінформ».

Андрій Коваленко зауважив, що вони вже ведуть перемовини з адміністрацією платформи «Ютуб» про блокування проросійських каналів.

«Наш центр виявив ютуб-проєкти, які пов’язані з підсанкційними телеканалами "Наш", "112-Україна", NewsOne. Там кілька проєктів, на які запрошують так званих "біженців", що сидять за кордоном і є постійними експертами на мураєвсько-медведчуківських телеканалах.

У публічному просторі є інформація про кожен із цих продуктів, як-от "Вышка", "Да, это так", Apasov, "Дикий Live", "Шелест Акценты". Ми їх проаналізували, і складається враження, що вони знову піднімають голови і кличуть Кремль у Київ. Ми працюємо з СБУ і будемо блокувати ці ресурси», — розповів він.

Водночас Дмитро «Дипломат» застеріг від звинувачень у нібито порушенні свободи слова через це блокування, зауваживши, що ворожі ресурси не мають з нею нічого спільного.

«Нічого спільного зі свободою слова в пропагандистських наративах ворога немає. Свобода слова — це коли ти підтримуєш своє суспільство. А коли ти вихваляєш, як добре "на Росії", — це стаття про держзраду і пряма дорога до СБУ. Нічого спільного зі свободою слова в такій журналістиці немає. І не підміняйте поняття. Це нормально, коли закривають пропагандистські канали ворожої держави, яка на нас напала. Це абсолютно правильно, логічно і доцільно», — висловив думку офіцер.

Переглянути повний перелік виявлених інформаційних каналів, які поширюють ворожу пропаганду, можна на сайті ЦПД.

Нагадаємо, у 2023 році журналісти «Текстів» провели дослідження, як використовуються алгоритми ютубу для просування російської пропаганди, дезінформації та конспірології. Вони дійшли висновку, що через систему рекомендацій може просуватися загрозливий і небезпечний як для окремого глядача, так і для української національної безпеки контент. 

У травні минулого року Інститут масової інформації також виявив щонайменше 46 незаблокованих російських та орієнтованих на закордонну аудиторію проросійських ютуб-каналів, які, зокрема, поширюють пропаганду, расистські висловлювання, публікують відео зі сценами насильства, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють ненависть до українців.

На світлині — лейтенант, керівник  Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко 

Фото: скриншот випуску проєкту «Про війну»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY