РФ «створює димову завісу пропаганди» навколо теракту в «Крокус Сіті Холі», — міністр фінансів Британії

РФ «створює димову завісу пропаганди» навколо теракту в «Крокус Сіті Холі», — міністр фінансів Британії

24 Березня 2024
1647
24 Березня 2024
18:28

РФ «створює димову завісу пропаганди» навколо теракту в «Крокус Сіті Холі», — міністр фінансів Британії

1647
Джеремі Хант відкинув російські заяви про нібито причетність України до теракту.
РФ «створює димову завісу пропаганди» навколо теракту в «Крокус Сіті Холі», — міністр фінансів Британії
РФ «створює димову завісу пропаганди» навколо теракту в «Крокус Сіті Холі», — міністр фінансів Британії

Міністр фінансів Великої Британії Джеремі Хант заявив, що Росія «створює димову завісу пропаганди» навколо теракту в підмосковному «Крокус Сіті Холі». Таку заяву Хант зробив у коментарі Sky News, передає «Європейська правда».

Член уряду Британії зазначив, що загибель цивільного населення є жахливою, «навіть якщо це відбувається в країнах, чиї уряди ми категорично не схвалюємо». 

«Ми можемо лише сподіватися, що винні будуть спіймані», — додав Хант.

При цьому міністр фінансів відкинув російські заяви про нібито причетність України до теракту. «Ми дуже мало довіряємо тому, що говорить російський уряд», — наголосив він. 

Джеремі Хант зауважив, що Росія «створює димову завісу пропаганди». Він зазначив, що все, що говорять росіяни, він сприймає з «великою дрібкою солі» (міністр використав фразу with a massive pinch of salt, яку в англійській мові вживають тоді, коли кажуть, що чомусь не варто беззаперечно вірити, пояснює «ЄП»).

Говорячи про потенційну терористичну загрозу, Хант зауважив, що британське суспільство «має бути на сторожі».

Раніше ми повідомляли, що «український слід» в теракті, який стався ввечері 22 березня у Підмосков’ї, активно просувається в медійному просторі Росії, у соцмережах Z-пропагандистів та низки так званих «воєнкорів». 

23 березня в соцмережах з’явилася інформація, що затримані на Брянщині чоловіки не схожі на тих, чиї портрети 22 березня увечері публікували росЗМІ. Російські канали ці фото в себе видалили. «На вчорашніх фотографіях уродженці Інгушетії, а затримані підозрювані — громадяни Таджикистану, як стверджують медіа», — зазначає військовий журналіст та аналітик Андрій Цаплієнко.

За добу після теракту на сайті Кремля опублікували відеозвернення Путіна, в якому він повторив заяву російських спецслужб про «український слід»: «Усіх тих, хто стріляв і вбивав людей, знайдено і затримано, вони рухалися в бік України, де з українського боку було підготовлено “вікно” для переходу кордону».

Зранку 23 березня російські провладні телеграм-канали, зокрема Baza,  повідомили, що ймовірних терористів затримали за кількадесят кілометрів від кордону з Білоруссю. Пізніше, вдень, посол Білорусі в РФ Дмитро Крутий повідомив, що білоруські спецслужби разом з російськими «не допустили перетину російсько-білоруського кордону»

Уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в «Крокус Сіті Холі», показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до інциденту

У коментарі «Детектору медіа» представник ГУР МО Андрій Юсов зазначив, що російський фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до теракту  в Підмосков’ї, міг готуватися заздалегідь. 

«Є всі ознаки того, що фейк готувався заздалегідь. На це вказує і використання старого ефіру, а також достатньо якісне графічне виконання. Зазвичай російські дипфейки, навіть ті, які використовувалися офіційними пропагандистськими каналами, були підготовлені у значно гіршій якості», — сказав Юсов.

Представник ГУР наголосив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема щодо комунікації з іноземними партнерами»

Фото: Джеремі Хант / EPA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1647
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду