Як британський журналіст вирішив надати слово представникам «іншого боку» — росіянам під Авдіївкою

Як британський журналіст вирішив надати слово представникам «іншого боку» — росіянам під Авдіївкою

21 Лютого 2024
1960
21 Лютого 2024
16:11

Як британський журналіст вирішив надати слово представникам «іншого боку» — росіянам під Авдіївкою

Ірина Цілик
режисерка та письменниця
1960
Просто руки опускаються. Два дні тому у Великій Британії на телеканалі ITV1 в ефір вийшов документальний фільм журналіста Шона Лангана «The Other Side» («Інший бік»).
Як британський журналіст вирішив надати слово представникам «іншого боку» — росіянам під Авдіївкою
Як британський журналіст вирішив надати слово представникам «іншого боку» — росіянам під Авдіївкою

У цьому фільмі автор вирішив надати слово представникам «іншого боку», тобто російським солдатам, до яких він приїжджав тричі і провів з ними деякий час під Авдіївкою. The Guardian пише, що метою режисера було «пояснення позиції росіян у цій війні», втім «фільм залишив більше питань про війну як таку».

Цитата: «Ми не загарбники», — каже один російський солдат, виправдовуючи криваве й неспровоковане вторгнення Москви до свого сусіда. «Ми просто захищаємо те, що наше».

Інший герой фільму, фіксер Саша, каже режисеру в кадрі: «Я прибічник України, але українська влада зараз проти українського народу».

Втім, автора статті у The Guardian все це не надто бентежить. Хоча деякі «недоліки» фільму він таки зауважує. «Солдат у балаклаві розповідає Лангану, що він був у Бучі, на півночі від Києва, у перші тижні війни. І він говорить про все це безперешкодно далі, коли припускає, що подальше відкриття військових злочинів було сфабриковано в дні після відступу росіян. Україна заявила, що було знайдено 458 тіл, з яких 419 були розстріляні, катовані або забиті до смерті. Але, напевно, Ланган не почувався в безпеці, щоб тиснути питаннями на солдата».

Тобто дивіться, автор статті виправдовує з розумінням журналіста, який боявся провокувати російського солдата зайвими незручними питаннями. Але чомусь в нього не виникає сумнівів про те, якого ж чорта ці зняті таким чином кадри врешті увійшли до монтажу саме в такому вигляді.

Або от іще цитата зі статті: «В інших моментах фільму маска сповзає повністю. Тимофій Єрмаков, російський військовий блогер, каже, що "ми не монстри" перед тим, як додати, що війна в Україні закінчиться лише "коли ми вб’ємо останнього нациста», що дещо підриває його прохання про співчуття"».

Дещо підриває, ага... А ще у фільмі є кадри «з простими людьми». «Коли жінка, яка живе неподалік у безлюдному передмісті Донецька, варить журналісту каву у своїй квартирі, ми просто бачимо людей, які опинилися по той бік лінії фронту».

Ну тобто ви розумієте. Не все так однозначно, вислухати потрібно обидві сторони, зокрема про те, що кадри з Бучі — це постановка, бла-бла. І все це транслюється на британському телеканалі. І в Гардіан про це пишуть з розумінням та симпатією.

І от я все це пишу українською, щоб у кінці спитати не іноземців (поки що), а вас, друзі, — і що ж нам, йбтвмть, з усім цим робити знову і знову?

Ірина Цілик, режисерка та письменниця

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням.

Головне фото: руїни Авдіївки, 15 лютого 2024 року (Getty Images)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1960
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду