detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
11.03.2024 16:27
ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось
ООН: Число біженців, які планують повернутися в Україну, зменшилось
Основною причиною, яка змушує їх відкласти повернення додому, біженці називають погіршення безпекової ситуації в Україні.

Кількість українських біженців, які планують повернутися додому, хоча все ще залишається великою, поступово зменшується. За результатами опитування, проведеного на замовлення Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) у січні-лютому 2024 року, вона становить 65%

Щоправда, під час попереднього опитування — у квітні-травні 2023 року — про намір повернутися в Україну заявляли 77% українських біженців.

Серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО) сподіваються повернутися до рідних міст 72% (проти 84% у 2023 році).

Більша кількість біженців, які сподіваються повернутися в Україну, серед тих, хто перебуває в сусідніх країнах (75%). Серед українців, які знайшли прихисток в інших європейських країнах, він нижчий (62%). Частіше хочуть повернутися біженці родом з Чернігівської, Херсонської чи Сумської областей (понад 76% у кожній), на відміну від Полтавської, Закарпатської чи Київської (60% або менше в кожній). Також впливає на бажання повернутися наявність у біженців близьких родичів або житла в Україні.

Частіше схильні повернутися літні люди (79%) або біженці, які мають більше двох утриманців на дорослого (76%) чи не мають роботи (77%). Ті, хто не має на утриманні інших членів родини або шукають роботу за кордоном, повертатися планують значно рідше — 61% та 62% відповідно.

Згідно з опитуванням, основною причиною відкладення повернення в Україну біженці називали погіршення безпекової ситуації. Серед інших причин — занепокоєння щодо економічних можливостей в Україні (18% біженців та 6% ВПО відповідно) та пошкоджене або недоступне майно (20% і 7% відповідно).

При цьому багато біженців і ВПО остаточно повернулися б додому, якби повномасштабна війна закінчилася протягом наступних 12 місяців (35% біженців і 43% ВПО). Більша частина (58% і 49% відповідно) вказує, що рішення про повернення також залежить від інших чинників або обставин.

Аналіз базується на інтерв’ю, проведених у період із січня по лютий 2024 року з майже 4000 сімей біженців по всій Європі, 4800 домогосподарств внутрішньо переміщених осіб в Україні та близько 1100 домогосподарств біженців, які повернулися в Україну. У дослідженні використовували змішану методологію, яка поєднувала телефонні та інтернет-опитування із застосуванням різних підходів до вибірки для кожної сукупності на основі наявних даних. Вибірка та збір даних були проведені Ipsos SA.

Як повідомлялося, згідно з оновленими даними УВКПЛ ООН, кількість українських біженців у Європі станом на 15 лютого цього року оцінювалася у понад 6 млн осіб, а загалом у світі — у 6,48 млн, що відповідно на 29 тис. і 30 тис. більше, ніж на початок року.

У самій Україні, за даними ООН на 6 листопада 2023 року, було 3,67 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО) порівняно з попередньою оцінкою 5,09 млн. В ООН пояснювали зменшення кількості ВПО зміною методики розрахунку їх чисельності.

Нагадаємо, 44% опитаних соціологами українців вважають, що Захід втомлюється від України, його підтримка слабне, а західні партнери хотіли б від України поступок Росії. 

Фото: EPA/UPG

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY