«Росіянин» Сирський і «нелегітимна» влада: Голова ЦПД розповів про головні наративи і кураторів операції «Майдан-3»

«Росіянин» Сирський і «нелегітимна» влада: Голова ЦПД розповів про головні наративи і кураторів операції «Майдан-3»

29 Лютого 2024
710
29 Лютого 2024
12:43

«Росіянин» Сирський і «нелегітимна» влада: Голова ЦПД розповів про головні наративи і кураторів операції «Майдан-3»

710
За даними Андрія Коваленка, спецоперацією займається зовнішня розвідка Росії, курує її віцеголова адміністрації Путіна Кирієнко, а залучені до неї, зокрема, Віктор Медведчук, ексведуча Діана Панченко та деякі блогери.
«Росіянин» Сирський і «нелегітимна» влада: Голова ЦПД розповів про головні наративи і кураторів операції «Майдан-3»
«Росіянин» Сирський і «нелегітимна» влада: Голова ЦПД розповів про головні наративи і кураторів операції «Майдан-3»

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко в інтерв’ю NV розповів про головні наративи, які російські спецслужби поширюють у рамках спецоперації «Майдан-3», та повідомив, хто курує цю операцію.

За його словами, одним з напрямків, за яким ворог нарощує продукування фейків і пропагандистських наративів, є Збройні сили України.

Зокрема, йде кампанія проти головнокомандувача Олександра Сирського — йому створюють образ «російської» чи «радянської» людини, шукають його рідню в Росії. За задумом ворога, це має вплинути на рівень довіри до ЗСУ, каже Коваленко.

Паралельно з цим, за його словами, ворог посилює меседжі, начебто без західної допомоги ЗСУ не здатні захистити українські міста, в тому числі й великі. Сюди ж входять і російські наративи, пов’язані з можливим наступом на Харків чи на Київ.

Коваленко стверджує, що інформація, яку вкидає ворог, не відповідає дійсності. Але після Авдіївки і підтвердженого відходу ЗСУ з деяких населених пунктів на Сході ці ІПСО-кампанії активно посилюються. «Вони мають вплинути на віру суспільства у ЗСУ, а зі зниженням довіри має вирости кількість голосів в Україні, які будуть виступати за мир», — каже Коваленко.

Другий напрямок пропаганди — про буцімто нелегітимність української влади, яка настане цієї весни, після закінчення 5-річного терміну перебування президента Володимира Зеленського на посаді.

За словами Коваленка, росіяни планують максимально посилити інформаційний тиск по цій темі після виборів у Росії. Зокрема, вони залучатимуть певних так званих блогерів, які виїхали з України та «хапаються за будь-яку, як вони називають, опозиційну тему». 

Крім того, каже Коваленко, росіяни сподіваються знайти всередині України «певних політичних акторів, які цей наратив можуть посилити».

Коваленко стверджує, що насправді тема нібито нелегітимності української влади повністю сконструйована російськими спецслужбами, адже є ст. 108 Конституції, в якій чітко прописано, що президент продовжує виконувати свої обов’язки до обрання нового очільника держави. А проводити вибори під час воєнного стану загалом неможливо.

«Ставка тут також йде на розкол у військово-політичному керівництві. Мета, яку вони переслідують з 2022 року, — це посварити військових і безпосередньо політичне керівництво нашої країни, спрацювати за сценаріями понад 100-річної давнини, щоб всі пересварилися, і Україна стала слабшою на цьому фоні», — каже керівник ЦПД.

Одним з тих, хто курує цю операцію в Кремлі, за даними Коваленка, є перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко. Загалом цим питанням займається Служба зовнішньої розвідки Росії, Головне розвідувальне управління Росії. Вони так чи інакше мають певні агентурні мережі. Також долучений до кампанії з формування певних наративів по Україні Віктор Медведчук з його проєктом «Другая Украина».

Крім того, як повідомив голова ЦПД, в рамках операції росіяни також працюють з деякими блогерами, які втекли з України. Фігурує серед цих людей і колишня ведуча каналів Медведчука NewsOne, Перший незалежний та UkrLive Діана Панченко.

«Юридично зараз я не можу звинувачувати певних особистостей. Але ми, звісно, проводимо перевірку і збираємо їхні наративи, оцінюємо, наскільки вони шкідливі», — сказав керівник Центру.

Також Коваленко має питання до відомого блогера Мирослава Олешка: «Мені цікаво, як він поїхав з України, і чому зараз він проводить таку риторику, яку він проводить. Я не стверджую, що він долучений саме до цього проєкту, але, принаймні, меседжі часто збігаються», — каже голова ЦПД.

За його інформацією, російська спецоперація розрахована безпосередньо до літа і може охопити червень. Певні меседжі вже вкидаються, зокрема дуже активно ворог працює з питанням зниження довіри до ЗСУ. Центр протидії дезінформації вже розвінчував і описував методи кампанії безпосередньо проти головкома Олександра Сирського.

Нагадаємо, за даними видання Bloomberg, 16 листопада Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з групою журналістів повідомив про наміри Росії реалізувати в Україні спецоперацію «Майдан-3». Він не навів більше деталей, однак дав зрозуміти, що «Москва прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створити "хаос" усередині країни та, зрештою, усунути президента».

27 лютого Комітет з питань розвідки при Президентові України повідомив на сайті ГУР МО, що спецоперація Росії «Майдан-3» досягне своєї кульмінації в березні-травні 2024 року. Загальний бюджет операції сягнув 1,5 млрд доларів.

Протягом найближчих тижнів ворог «кине максимум зусиль на розповсюдження деструктивних для світової безпеки наративів і спроб розпалювання конфліктів — як всередині України, так і в інших точках світу, де є дієва підтримка України».

Російські спецслужби прагнуть поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої, розповсюдити в суспільстві «теорії змови», штучно протиставити цивільних та військових і посварити Україну з союзниками. 

Фото: Андрій Коваленко / ЦПД

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
710
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду