Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами

Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами

26 Лютого 2024
5657
26 Лютого 2024
14:17

Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами

5657
Повідомлення, надіслані через телеграм, написані угорською мовою з граматичними помилками; вони спрямовані на розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями, певен директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.
Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами
Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами

26 лютого на мобільні номери, прив’язані до Закарпатської області, у телеграмі стали надходити повідомлення з антиугорськими закликами. Цю розсилку виявив Інститут центральноєвропейської стратегії (ICES), повідомив його директор Дмитро Тужанський.

За його словами, сьогодні, 26 лютого, з самого ранку на мобільні номери, які геолокаційно прив’язані до Закарпатської області України, почали надходити повідомлення в телеграмі через бот-систему з однотипним змістом та ідентичним зображенням.

Повідомлення надходять з акаунтів із кодами мобільних операторів +7 708 (Казахстан) +387 (Боснія та Герцеговина), +996 (Киргизстан).

Текст повідомлень містить погрози на адресу угорців із закликами забиратися з України. У них неодноразово використана фраза «мадярів на ножі» поруч із гаслами «Слава Україні» тощо.

Тужанський назвав цю розсилку «черговою ІПСО з розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями».

«Суть: створити видимість погроз на адресу угорців України та Закарпаття з боку українських націоналістів та спровокувати міжетнічну ворожнечу», — пише експерт.

У коментарі «Детектору медіа» Дмитро Тужанський уточнив, що масовість розсилки таких повідомлень наразі важко встановити.

«Ми відслідкували через власну спільноту, тобто це прийшло рандомно близько 10 нашим читачам і друзям. Йдеться саме про вибірку номерів з Закарпаття», — пояснив Тужанський.

У фейсбук-дописі Тужанський зазначив, що ці тексти написані угорською мовою, але з помилками «із серії “сечі немає терпіти борошна”».

«Я не буду давати коректні переклади, як саме мали би звучати угорською описані погрози, але зверну лише на такі деталі:

Приклад 1: в угорській мові не кажуть “на ножі”, а кажуть дослівно “під ніж”, тобто kés alá.

Приклад 2: типова помилка однини і множини, коли в одному реченні йде спершу звертання на “ти”, а тоді на “множину”, тобто дослівно це звучить у погрозах як “втікай, зрадники”», — написав Тужанський.

Він додав, що подібні погрози чи то через смс, чи то через пошту, чи через написи балончиком на фасадах будівель з'являються на Закарпатті або в телефонах закарпатських абонентів останні 3–4 роки.

Читайте також:

Фото: скриншоти повідомлень / Дмитро Тужанський, фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5657
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Максиміліан
60 дн. тому
Цей Тужанський давно на підспіві у мадярів
Максиміліан
60 дн. тому
Цей Тужанський давно на підспіві у мадярів
Максиміліан
60 дн. тому
Посіяти ворожнечу між українцями та угорцями? Угорці вороги держави і народу. Їх повністю треба або знищувати, або виселити на їхню історичну батьківщину - на Урал
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду