detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
26.02.2024 14:17
Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами
Нова ІПСО: закарпатцям надходять повідомлення з антиугорськими закликами
Повідомлення, надіслані через телеграм, написані угорською мовою з граматичними помилками; вони спрямовані на розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями, певен директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.

26 лютого на мобільні номери, прив’язані до Закарпатської області, у телеграмі стали надходити повідомлення з антиугорськими закликами. Цю розсилку виявив Інститут центральноєвропейської стратегії (ICES), повідомив його директор Дмитро Тужанський.

За його словами, сьогодні, 26 лютого, з самого ранку на мобільні номери, які геолокаційно прив’язані до Закарпатської області України, почали надходити повідомлення в телеграмі через бот-систему з однотипним змістом та ідентичним зображенням.

Повідомлення надходять з акаунтів із кодами мобільних операторів +7 708 (Казахстан) +387 (Боснія та Герцеговина), +996 (Киргизстан).

Текст повідомлень містить погрози на адресу угорців із закликами забиратися з України. У них неодноразово використана фраза «мадярів на ножі» поруч із гаслами «Слава Україні» тощо.

Тужанський назвав цю розсилку «черговою ІПСО з розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями».

«Суть: створити видимість погроз на адресу угорців України та Закарпаття з боку українських націоналістів та спровокувати міжетнічну ворожнечу», — пише експерт.

У коментарі «Детектору медіа» Дмитро Тужанський уточнив, що масовість розсилки таких повідомлень наразі важко встановити.

«Ми відслідкували через власну спільноту, тобто це прийшло рандомно близько 10 нашим читачам і друзям. Йдеться саме про вибірку номерів з Закарпаття», — пояснив Тужанський.

У фейсбук-дописі Тужанський зазначив, що ці тексти написані угорською мовою, але з помилками «із серії “сечі немає терпіти борошна”».

«Я не буду давати коректні переклади, як саме мали би звучати угорською описані погрози, але зверну лише на такі деталі:

Приклад 1: в угорській мові не кажуть “на ножі”, а кажуть дослівно “під ніж”, тобто kés alá.

Приклад 2: типова помилка однини і множини, коли в одному реченні йде спершу звертання на “ти”, а тоді на “множину”, тобто дослівно це звучить у погрозах як “втікай, зрадники”», — написав Тужанський.

Він додав, що подібні погрози чи то через смс, чи то через пошту, чи через написи балончиком на фасадах будівель з'являються на Закарпатті або в телефонах закарпатських абонентів останні 3–4 роки.

Читайте також:

Фото: скриншоти повідомлень / Дмитро Тужанський, фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY