Введення воєнного стану не причина не допускати ЗМІ на сесії органів місцевого самоврядування – медіаюрист

Введення воєнного стану не причина не допускати ЗМІ на сесії органів місцевого самоврядування – медіаюрист

24 Серпня 2022
2505
24 Серпня 2022
17:23

Введення воєнного стану не причина не допускати ЗМІ на сесії органів місцевого самоврядування – медіаюрист

2505
Закриті режими засідань стосуються діяльності тимчасових контрольних комісій рад, а сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них.
Введення воєнного стану не причина не допускати ЗМІ на сесії органів місцевого самоврядування – медіаюрист
Введення воєнного стану не причина не допускати ЗМІ на сесії органів місцевого самоврядування – медіаюрист

Під час воєнного стану журналісти так само можуть бути присутніми на засіданнях, вести зйомки чи прямі трансляції. Про це в коментарі «Детектору медіа» сказав юрист Центру демократії та верховенства права Андрій Матат.

Доступ до сесії можна обмежити  тільки в тій частині, що містить інформацію, яка підлягає захисту, каже медіаюрист:

«Запровадження військового стану в Україні не означає, що органи місцевого самоврядування на власний розсуд здійснюють свої повноваження, а навпаки – їхня діяльність в цей період врегульовується окремими законодавчими вимогами. Так, наприклад, за Законом про правовий режим воєнного стану голова територіальної громади, де не ведуться бойові дії та не утворено військової адміністрації населеного пункту, може приймати окремі рішення (щодо земельних ділянок комунальної власності від незаконних споруд; пошкоджених обстрілами будівель; передачі коштів місцевого бюджету на потреби ЗСУ; створення установ з надання безоплатної первинної правової допомоги; боротьби зі стихійними лихами; поводження з небезпечними відходами). Разом з тим, про такі рішення має бути поінформовано населення.

Як бачимо, про заборону здійснювати трансляцію пленарних засідань ради під час роботи сесії, тим більше журналістам, не йдеться. Загалом, закриті режими засідань, як правило стосуються діяльності тимчасових контрольних комісій рад, а сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них.

Тому доступ до засідання не можна обмежити в цілому, а тільки в тій частині, що містить інформацію, яка підлягає захисту. Такими є вимоги Закону про доступ до публічної інформації (в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку; розголошення інформації може заподіяти істотну шкоду цим інтересам; шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні)».

Також юрист на наше прохання прокоментував інцидент у Сколівській міській раді Стрийського району Львівської області. Нагадаємо, журналіст газети «Багнет нації» Володимир Явдик прийшов на сесію територіальної громади, де, як він уточнив заздалегідь, мали розглядатися загальні питання і відзначення діячів громади преміями. За словами голови територіальної громади Миколи Романишина, на сесії мало йтися про надання допомоги ЗСУ. Голова ТГ заборонив  журналісту вести зйомку, депутати побили Володимира Явдика під час стріму, відібрали телефон та не повернули.

«Мова йде про розгляд питань використання бюджетних коштів, а такого роду інформація становить суспільний інтерес, адже жителі територіальної громади повинні володіти інформацією про те, яким чином здійснюється використання місцевого бюджету, навіть в період воєнного стану, –  каже Андрій Матат. Закон про доступ до публічної інформації окремо визначає, що не може бути обмежено доступ до інформації про використання бюджетних коштів. У ситуації із журналістом вбачається безпідставне обмеження його професійних прав, адже заборона здійснювати зйомку засідання міської ради, на якому розглядалось питання про нагородження преміями та визначення конкретних преміантів, ніяк не обгрунтуєш діями, що можуть бути необхідними для відсічі збройної агресії проти України».

Стосовно нападу на Володимира Явдика відкрито кримінальне провадження за статтею 345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста».

Фото з фейсбук-сторінки Андрія Матата

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2505
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду