detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
18.02.2024 22:00
СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому
СБУ розслідує розстріли росіянами українських військовополонених в Авдіївці та Веселому
СБУ за процесуального керівництва прокуратури розпочала розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та селі Веселе.

СБУ за процесуального керівництва прокуратури розпочала розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених в Авдіївці та селі Веселе. 

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура

«За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)», — ідеться в повідомленні.

Розслідування проводить Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Збройні сили РФ систематично та цинічно порушують норми міжнародного гуманітарного права на території Донеччини. Черговими доказами вчинення окупантами тяжких злочинів є поширені у соціальних мережах відео зі вбивствами беззбройних українських бійців. 

За даними слідства, 18 лютого «в одному з telegram-каналів опубліковано повідомлення про розстріл 6 полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій у м. Авдіївці. Захисники були важкопоранені, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію.

Також в ході моніторингу медіа виявлено відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів у лісосмузі поблизу с. Веселе Бахмутського району. На записі з камери дрона видно, як сьогодні під час штурму наших позицій представник ЗС РФ стріляє впритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в другого. Не бажаючи залишати полонених живими, окупант умисно добиває їх з автоматичної зброї.

Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин».

Раніше речник Оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Дмитро Лиховій у коментарі Суспільному повідомив, що станом на вечір 18 лютого інформація щодо імовірного розстрілу українських полонених в Авдіївці з'ясовується. 

«Немає спростування або підтвердження. Триває з'ясування, і ще немає можливості це підтвердити або ж спростувати, крім того, що росіяни вже не вперше вчиняють воєнні злочини. Вони понесуть за це відповідальність», — сказав Лиховій. 

Як відомо, 18 лютого проєкт DeepState опублікував інформацію, що нібито шестеро полонених українських військових були розстріляні в Авдіївці на позиції «Музей» («Зеніт»)

У дописі йдеться, що, імовірно, це сталося 15 лютого. «Побратими впізнали бійців з відео, яке нещодавно поширилося московитами у мережі. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1», — пишуть у телеграмі DeepState. 

Видання «Слідство.Info» публікує матеріал зі свідченнями матері, дружини і сестри трьох українських військових, які перебували на позиції «Зеніт» в Авдіївці. Як ідеться в статті, жінки на відео з російських пабліків, де видно убитих у формі ЗСУ, впізнали брата, чоловіка та сина.

Зліва направо: молодший сержант та бойовий медик Іван Житник з позивним Джанго, Андрій Дубницький з позивним Байрактар та Георгій Павлов з позивним Панда, тіла яких впізнали родичі на відео, що з’явилося у соцмережах (Фото:Слідство.Інфо)

Зліва направо: молодший сержант та бойовий медик Іван Житник з позивним «Джанго», Андрій Дубницький з позивним «Байрактар» та Георгій Павлов з позивним «Панда», тіла яких впізнали родичі на відео, що з’явилося у соцмережах. Фото: «Слідство.Інфо».

«Я впізнала його за татуюванням. Його співслужбовець мені підтвердив, що це він», — цитують Людмилу — дружину одного з військовослужбовців журналісти розслідувачі.

Мама ще одного військового Інна розповіла, що її син був поранений 14 лютого, відтоді чекав на евакуацію: «Вони три дні чекали машину, він іще тоді не був поранений, і 14-го отримав поранення, в нього осколкові поранення, спина… Я його дуже просила, синок, здайся в полон, ти мені потрібен живий — в нього маленька дитина — 5 років, син Андрюша, а він каже: “Мамо, я воїн”. Хотілось би вірити, що вони живі. Найбільше, що я зараз хочу, — це знайти свого сина. Хочу побачити свого сина — йому буде 30 років в цьому році», — цитують Інну в матеріалі.

Фото: «Слідство.Інфо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY