detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
16.02.2024 18:47
СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю
СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю
Васильця офіційно підозрюють у виправдовуванні збройної агресії та закликах до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні.

Служба безпеки України повідомила про підозру проросійському блогеру та колишньому очільнику забороненої партії «Держава» Дмитру Васильцю. Про це інформують СБУ та Офіс генпрокурора

За даними правоохоронців, Василець, який є громадянином України, ще до початку повномасштабного вторгнення Росії переїхав до Москви, де публічно підтримав агресивну війну проти України.

За даними правоохоронців, Василець поширював російську пропаганду на своєму ютуб-каналі (50 тисяч підписників) і телеграм-каналі (520 тисяч підписників).

«На цих ресурсах фігурант вихваляв режим, виправдовував повномасштабне вторгнення РФ і закликав до знищення нашої держави. Також він неодноразово виступав на підтримку Кремля під час масових пропагандистських заходів за участі представників вищого військово-політичного керівництва Росії», — пише СБУ.

Крім того, Василець закликав в ефірах російських центральних телеканалів до захоплення державної влади та всієї території України.

Також він організував у Росії так звану «ініціативну групу зі скликання зборів українського народу». Група назвала себе «народним представництвом» і закликала правоохоронців та держслужбовців перейти на їхній бік.

СБУ заочно повідомила Васильцю про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, а також закликах до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 109 КК України).

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на території Росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Як писав «ДМ», Дмитро Василець у 2014 році перетворився з інтернет-підприємця на «журналіста». Він працював на 17 каналі, журналісти якого дискредитували Майдан; і сам створив «Правильне ТБ», де підтримував фейкові «народні республіки» та поширював фейки про американських найманців на Майдані. Також він їздив у Донецьк, де за два місяці після його візиту виник ресурс «Новороссія ТБ», у технічній підтримці та створенні якого Васильця звинуватило СБУ.

Його заарештували та у 2017 році засудили до 9 років позбавлення волі, але апеляційний суд скасував рішення, відпустив Васильця під домашній арешт, а справу відправив на розгляд до першої інстанції.

Після цього Василець почав знову вдавати з себе експерта з медіа та журналіста,  а у 2020 році почав політичну діяльність: очолив партію «Держава», яка виступала за «єдність слов’янських народів» і заборону громадських організацій.  Соратниками Васильця по партії стали Кирило Стремоусов та Олександр Семченко. Разом зі Стремоусовим Василець став активним антивакцинатором за часів пандемії.

Під час повномасштабного вторгнення він підтримав країну-агресора, а потім зник — джерело «Детектора медіа» в СБУ повідомляє, що там відкрили провадження після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але не знає, де перебуває Василець. Згодом його партію «Держава» заборонили разом з іншими проросійськими партіями.

14 березня 2023 року, коли на вимогу Росії Рада безпеки ООН провела закрите засідання, де обговорювалися «проблеми русофобії», росіяни запросили як «свідків русофобії» в Україні Кирила Вишинського та Дмитра Васильця. Судячи з виступу Васильця на Радбезі ООН, зараз він перебуває у Москві, адже виступав, імовірно, з приміщення Асоціації юристів Росії (АЮР).

Про Дмитра Васильця читайте також тут: Дошка ганьби. Українські політики та медійні персони, які підтримали агресію Росії проти України

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY