Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі

Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі

22 Січня 2024
1278
22 Січня 2024
17:08

Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі

1278
Причиною став пост Канделакі в соцмережах, у якому вона стверджує, начебто в Казахстані «продовжують витісняти російську мову на державному рівні».
Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі
Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі

Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі через її скандальні висловлювання про нібито утиски російської мови в цій країні. Про це повідомив представник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров, передає казахстанська служба «Радіо Свобода» «Радіо Азаттик».

«Держава таке ніколи не прощає. Вона не приїде до Казахстану, а якщо й приїде, то не в'їде», — відповів Смадіяров на запитання журналістів щодо Канделакі.

Як пише видання, минулого тижня великий резонанс у Казахстані викликав пост російської пропагандистки Тіни Канделакі в соцмережах, в якому вона стверджує, що «в Казахстані повільно, але впевнено продовжують витісняти російську мову на державному рівні». Такий висновок вона зробила через намір Казахстану замінити російські назви залізничних станцій казахськими —  наприклад, станцію «Уральск» перейменувати на «Орал», «Узень» на «Жаңаөзен» тощо.

Після цього в казахстанському сегменті соцмереж користувачі розкритикували заяви Канделакі, заявивши, що Казахстан — незалежна держава, а казахстанці самі вирішують, як називати свої залізничні станції, а також про те, що країна поступово повертає свою рідну мову, втрачену за роки радянської влади.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року речник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров повідомив, що уряд Казахстану веде список небажаних осіб, які негативно висловлюються про країну. Їм заборонять в’їзд до країни.

Раніше в Казахстані засудили подружжя до п'яти років в'язниці за заклики у відеочаті приєднатись до Росії, а також засудили двох прихильників «русского міра» до п’яти років ув’язнення за сепаратизм та розпалювання ворожнечі. У серпні 2023-го в Казахстані заблокували вебсайт російського пропагандистського телеканалу «Царьград» через пропаганду екстремізму.

Як повідомляв «ДМ», у Казахстані планують збільшити обсяг телерадіомовлення державною мовою до 70%.

Російська телеведуча та пропагандистка Тіна Канделакі перебуває під персональними санкціями України, США, Канади за поширення російської пропаганди. Через підтримку російської агресії їй заборонено в'їзд у Латвію.

Ще в 2022 році українські прокурори проаналізували контент телеграм-каналу Канделакі та зробили висновок, що телеведуча є «одним із ключових "розповсюджувачів" ідей та гасел кремлівської військової машини».

Ілюстрація: скриншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1278
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Konrad
95 дн. тому
Не казахстанці,а казахи!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду