detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
22.01.2024 17:08
Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі
Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі
Причиною став пост Канделакі в соцмережах, у якому вона стверджує, начебто в Казахстані «продовжують витісняти російську мову на державному рівні».

Казахстан заборонив в'їзд російській пропагандистці Тіні Канделакі через її скандальні висловлювання про нібито утиски російської мови в цій країні. Про це повідомив представник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров, передає казахстанська служба «Радіо Свобода» «Радіо Азаттик».

«Держава таке ніколи не прощає. Вона не приїде до Казахстану, а якщо й приїде, то не в'їде», — відповів Смадіяров на запитання журналістів щодо Канделакі.

Як пише видання, минулого тижня великий резонанс у Казахстані викликав пост російської пропагандистки Тіни Канделакі в соцмережах, в якому вона стверджує, що «в Казахстані повільно, але впевнено продовжують витісняти російську мову на державному рівні». Такий висновок вона зробила через намір Казахстану замінити російські назви залізничних станцій казахськими —  наприклад, станцію «Уральск» перейменувати на «Орал», «Узень» на «Жаңаөзен» тощо.

Після цього в казахстанському сегменті соцмереж користувачі розкритикували заяви Канделакі, заявивши, що Казахстан — незалежна держава, а казахстанці самі вирішують, як називати свої залізничні станції, а також про те, що країна поступово повертає свою рідну мову, втрачену за роки радянської влади.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року речник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров повідомив, що уряд Казахстану веде список небажаних осіб, які негативно висловлюються про країну. Їм заборонять в’їзд до країни.

Раніше в Казахстані засудили подружжя до п'яти років в'язниці за заклики у відеочаті приєднатись до Росії, а також засудили двох прихильників «русского міра» до п’яти років ув’язнення за сепаратизм та розпалювання ворожнечі. У серпні 2023-го в Казахстані заблокували вебсайт російського пропагандистського телеканалу «Царьград» через пропаганду екстремізму.

Як повідомляв «ДМ», у Казахстані планують збільшити обсяг телерадіомовлення державною мовою до 70%.

Російська телеведуча та пропагандистка Тіна Канделакі перебуває під персональними санкціями України, США, Канади за поширення російської пропаганди. Через підтримку російської агресії їй заборонено в'їзд у Латвію.

Ще в 2022 році українські прокурори проаналізували контент телеграм-каналу Канделакі та зробили висновок, що телеведуча є «одним із ключових "розповсюджувачів" ідей та гасел кремлівської військової машини».

Ілюстрація: скриншот з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY