У Казахстані двох «ждунів» Путіна засудили до п’яти років ув'язнення

У Казахстані двох «ждунів» Путіна засудили до п’яти років ув'язнення

10 Червня 2023
2357
10 Червня 2023
11:40

У Казахстані двох «ждунів» Путіна засудили до п’яти років ув'язнення

2357
У розмові з блогером пара сказала, що підтримає Росію в разі нападу на Казахстан, назвала Уральськ «исконно русским городом», а казахськомовних обізвали «мамбетами».
У Казахстані двох «ждунів» Путіна засудили до п’яти років ув'язнення
У Казахстані двох «ждунів» Путіна засудили до п’яти років ув'язнення

У Казахстані засудили до п’яти років ув’язнення за сепаратизм та розпалювання ворожнечі двох прихильників «русского мира». Про це повідомляє видання ORDA.

Ідеться про жителів міста Уральськ Дениса Рудних та Христину Кольченко. Приводом для початку розслідування стала розмова пари з відомим блогером, що відбулася 11 лютого 2023 року в чат-рулетці.

Під час розмови Рудний сказав, що казахстанське місто Уральськ — це «споконвічне російське місто», назвав казахськомовних казахів «мамбетами» та заявив, що в разі нападу Росії на Казахстан підтримає росіян.

Через два дні поліція затримала обох осіб та зареєструвала проти них кримінальну справу за статтею «розпалювання ворожнечі», потім було порушено справу за сепаратистські висловлювання.

6 червня Уральський міський суд засудив Рудних до 5 років та 2 місяців позбавлення волі за двома статтями — «розпалювання ворожнечі» та «сепаратистська діяльність».

Кольченко засуджено до 5 років позбавлення волі за статтею «сепаратистська діяльність».

«Мамбет» — це принизливе слово, яким ще з радянських часів росіяни в Казахстані почали обзивати казахів — вихідців з провінції, які приїжджали до міст, розмовляли казахською і не знали російської мови. Воно символізує зневажливе ставлення до місцевої казахської культури і в одній з інтерпретацій прирівнюється до слова «бидло».

Нагадаємо, торік у серпні в Казахстані засудили подружжя до п'яти років в'язниці за заклики у відеочаті приєднатись до Росії.

У листопаді в етері програми «Вечір з Володимиром Соловйовим» на каналі «Росія 1» один зі прокремлівських експертів заявив, що Казахстан може стати «наступною проблемою» для РФ після України.

У лютому казахстанський портал Arbat.media повідомив, що отримав на редакційну пошту повідомлення про виклик до Ленінського районного суду міста Владіміра у Росії через матеріал про війну в Україні.

Фото з сайту «Уральская неделя»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2357
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду