У Казахстані збільшать обсяг державної мови на радіо і телебаченні до 70%

У Казахстані збільшать обсяг державної мови на радіо і телебаченні до 70%

8 Жовтня 2023
979
8 Жовтня 2023
12:09

У Казахстані збільшать обсяг державної мови на радіо і телебаченні до 70%

979
За словами міністерки культури та інформації Аїди Балаєвої, ця норма закладена в законопроєкті «Про масмедіа», який передбачає, що з 2025 року частка казахської мови у телерадіомовленні щороку зростатиме на 5%.
У Казахстані збільшать обсяг державної мови на радіо і телебаченні до 70%
У Казахстані збільшать обсяг державної мови на радіо і телебаченні до 70%

У Казахстані планують збільшити обсяг телерадіомовлення державною мовою до 70%. Про це заявила міністерка культури та інформації Аїда Балаєва, передає hromadske.

За словами посадовиці, ця норма закладена в законопроєкті «Про масмедіа», який передбачає, що з 2025 року частка казахської мови на телебаченні та радіо щороку зростатиме на 5%.

«Зараз робоча група Мажилісу активно обговорює законопроєкт із залученням іноземних експертів, медіаспільноти Казахстану та представників громадянського суспільства», — розповіла Балаєва.

Міністерка зазначила, що наразі частка контенту державною мовою в медіа сягає понад 80%, а більш ніж 80% населення країни опанували казахську.

Чинний закон про ЗМІ, ухвалений ще у 1999 році, передбачає, що частка казахської мови на ТБ та радіо повинна становити не менше 50%. Однак, як пояснює Балаєва, за 25 років у країні «змінилися тенденції розвитку державної мови та національного контенту».

Варто зазначити, що згідно з конституцією Казахстану, державною мовою країни є казахська. Російська ж має статус «офіційної» і може також використовуватися в держустановах та органах місцевого самоврядування.

Нагадаємо, нещодавно офіційний представник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров повідомив про те, що їхній уряд веде список небажаних осіб, які негативно висловлюються про країну. За його словами, авторам негативних висловлювань про Казахстан заборонять в’їзд до країни.

Водночас Смадіяров уточнив, що це робочий список і його не розголошуватимуть.

У серпні в Казахстані заблокували вебсайт російського пропагандистського телеканалу «Царьград» через пропаганду екстремізму.

20 вересня влада Казахстану опублікувала «реєстр осіб, які отримують гроші чи інше майно від іноземних держав, міжнародних та іноземних організацій, іноземців». Наразі до переліку потрапили 240 фізичних та юридичних осіб, зокрема деякі правозахисні організації, медіа та журналісти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
979
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду