У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»

У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»

10 Січня 2024
739
10 Січня 2024
12:24

У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»

739
«Двійник» був створений у 2021 році, але активізувався лише наприкінці 2023-го.
У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»
У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»

Журналісти харківської газети «Слобідський край» виявили в мережі сайт із доменом, схожим на домен свого видання. На відміну від оригіналу «двійник» не містить інформації про контакти, головного редактора і власника. Крім того, анонімний сайт ведеться російською мовою, хоча російськомовної версії у «Слобідського краю» немає.

Головна редакторка «Слобідського краю» Лариса Гнатченко в коментарі Інституту масової інформації розповіла: «Сайт абсолютно не схожий на наш і ведеться російською мовою. Він був створений у 2021 році, але активність почалась лише у 2023-му. Ми не розуміємо, для чого він потрібен, для чого його адреса максимально схожа на нашу. Ми дуже занепокоєні тим, яка інформація може подаватися про нас на цьому сайті. Ми вже переживали DDoS-атаки, злам сайту, і в умовах інформаційної війни ми дуже хвилюємося за наявність такого ресурсу. Сайт-клон абсолютно анонімний, хто його створив — ніякої інформації на ньому немає».

Скриншот оригінального сайту «Слобідського краю», фото ІМІ

Гнатченко звернулася до читачів з проханням бути уважними і перевіряти джерело інформації. На своїй сторінці у фейсбуці вона пояснила, що на анонімному сайті перекладають та копіюють новини з оригінального сайту «Слобідського краю». Також вона підкреслила, що на оригінальному сайті є всі контакти редакції, на відміну від анонімного сайту-клона, а вся фінансова допомога, яку дехто з читачів надає газеті, скеровується на рахунок ТОВ «Слобідський край», а не на картку приватної особи.

Скриншот сайту-клона, знімок ІМІ

Нагадаємо, що «Слобідський край», який є найстарішою обласною газетою на Харківщині, внесено на мапу якісних українських медіа. Незалежні експерти оцінювали регіональні ЗМІ за трьома основними критеріями: прозорість, дотримання професійних стандартів і журналістської етики.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що у квітні 2023 року в мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників, у травні 2023 року запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною, а в листопаді 2023 року два фейкові клони з’явились у сайту «Укрінформ»

Також ми писали про те, що Кремль запустив потужну дезінформаційну кампанію в Європі проти України, застосувавши сайти-клони Der Spiegel, Fox News і Welt. Масована спам-атака розпочалася 25 жовтня: у перші години фейкові пости публікувалися зі швидкістю 2,5 твіти на хвилину, що свідчить про автоматизований, а отже недорогий механізм поширення дезінформації. Матеріали виходили на клонах відомих українських і західних новинних видань, а потім репостились ботами на платформі X.

Фото Shutterstock

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
739
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду