detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
10.01.2024 12:24
У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»
У мережі з’явився російськомовний сайт-клон харківського видання «Слобідський край»
«Двійник» був створений у 2021 році, але активізувався лише наприкінці 2023-го.

Журналісти харківської газети «Слобідський край» виявили в мережі сайт із доменом, схожим на домен свого видання. На відміну від оригіналу «двійник» не містить інформації про контакти, головного редактора і власника. Крім того, анонімний сайт ведеться російською мовою, хоча російськомовної версії у «Слобідського краю» немає.

Головна редакторка «Слобідського краю» Лариса Гнатченко в коментарі Інституту масової інформації розповіла: «Сайт абсолютно не схожий на наш і ведеться російською мовою. Він був створений у 2021 році, але активність почалась лише у 2023-му. Ми не розуміємо, для чого він потрібен, для чого його адреса максимально схожа на нашу. Ми дуже занепокоєні тим, яка інформація може подаватися про нас на цьому сайті. Ми вже переживали DDoS-атаки, злам сайту, і в умовах інформаційної війни ми дуже хвилюємося за наявність такого ресурсу. Сайт-клон абсолютно анонімний, хто його створив — ніякої інформації на ньому немає».

Скриншот оригінального сайту «Слобідського краю», фото ІМІ

Гнатченко звернулася до читачів з проханням бути уважними і перевіряти джерело інформації. На своїй сторінці у фейсбуці вона пояснила, що на анонімному сайті перекладають та копіюють новини з оригінального сайту «Слобідського краю». Також вона підкреслила, що на оригінальному сайті є всі контакти редакції, на відміну від анонімного сайту-клона, а вся фінансова допомога, яку дехто з читачів надає газеті, скеровується на рахунок ТОВ «Слобідський край», а не на картку приватної особи.

Скриншот сайту-клона, знімок ІМІ

Нагадаємо, що «Слобідський край», який є найстарішою обласною газетою на Харківщині, внесено на мапу якісних українських медіа. Незалежні експерти оцінювали регіональні ЗМІ за трьома основними критеріями: прозорість, дотримання професійних стандартів і журналістської етики.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що у квітні 2023 року в мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників, у травні 2023 року запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною, а в листопаді 2023 року два фейкові клони з’явились у сайту «Укрінформ»

Також ми писали про те, що Кремль запустив потужну дезінформаційну кампанію в Європі проти України, застосувавши сайти-клони Der Spiegel, Fox News і Welt. Масована спам-атака розпочалася 25 жовтня: у перші години фейкові пости публікувалися зі швидкістю 2,5 твіти на хвилину, що свідчить про автоматизований, а отже недорогий механізм поширення дезінформації. Матеріали виходили на клонах відомих українських і західних новинних видань, а потім репостились ботами на платформі X.

Фото Shutterstock

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY