Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами

Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами

15 Березня 2024
961
15 Березня 2024
22:33

Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами

961
Твори, викрадені російськими окупантами перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року, вивезено до т.о. Криму, де вони незаконно перебувають у сімферопольському Центральному музеї Тавриди.
Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами
Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували вже 96 робіт, викрадених росіянами

Херсонський художній музей ідентифікував уже 96 творів мистецтва, викрадених російськими окупантами, повідомили співробітники музею у фейсбуці.

Зазначається, що під час чергового перегляду пропагандистського сюжету росіян, знятого у вересні 2023 року в Центральному музеї Тавриди, херсонським музейникам на відео вдалось розпізнати ще дві незаконно вивезені роботи. «Тож кількість ідентифікованих творів сягнула 96», — зазначили вони, нагадавши, що в Центральному музеї Тавриди в Сімферополі окупанти зберігають викрадені з Херсона твори мистецтва. 

Музейники ідентифікували картину Ярослава Прохазки (1886–1949) «Вид з косогору на Прагу» (1942 рік).

Ярослав Прохазка — «чеський живописець, член Празької спілки художників, відомий як майстер пейзажів, особливо міських. Він вмів передавати особливий настрій міських куточків і провулків. На творчість живописця вплинув рух імпресіонізму, однак в його роботах присутні і елементи романтизму. Ярослав Прохазка виставляв свої твори на численних персональних і групових виставках у Чехії та Європі, зокрема в Парижі, Осло та Копенгагені. За серію картин європейських міст у 1931 році він був відзначений щорічною премією Празької Академії мистецтв», — ідеться в дописі Херсонського музею.

Можливо, це витвір мистецтва

Ярослав Прохазка, «Вид з косогору на Прагу». Твір викрадений російською окупаційною владою перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року. Вивезений до Криму, незаконно перебуває в Сімферополі, в Центральному музеї Тавриди.

Друге ідентифіковане полотно — «Зелений день» (1993 рік), що належить пензлю херсонського художника-нонконформіста Івана Старенкова (1955–2010), який «був відомий своїм нестандартним підходом до живопису, а його прагнення нових тем і уникнення реалістичного трактування привнесло в мистецтво регіону ноту свіжості».
Можливо, це ілюстрація text
Іван Старенков, «Зелений день»

Співробітники Херсонського музею також повідомляють, що «Зелений день» — не єдина вкрадена росіянами картина Старенкова, «але друга, яка точно перебуває в Криму, в Центральному музеї Тавриди. На цьому ж кадрі (в сюжеті, знятому окупантами) можна побачити його полотно «Терція», ідентифіковане раніше.

Загалом, за словами музейників, у відеосюжеті можна побачити ще шість творів, ідентифікованих раніше. «Уважно вдивляємось в цей стоп-кадр і сподіваємось, що він ще відкриє нам свої секрети і дозволить ідентифікувати інші роботи», — зазначили співробітники Херсонського музею. 

Фото: фейсбук-сторінка Херсонського художнього музею

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
961
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду