detector.media
19.12.2023 12:51
Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ
Із проєкту ККУ може «випасти» переслідування журналістів через профдіяльність – юрист ІМІ
У проєкті нового Кримінального кодексу України звузили перелік дій, що перешкоджають журналістиці. Зокрема, з ККУ може “випасти” переслідування журналістів через професійну діяльність.

Про це йдеться в аналітиці юриста ІМІ Володимира Зеленчука “Проєкт нового Кримінального кодексу України: як змінюються “журналістські статті”.

“Кримінальний закон не передбачатиме достатній рівень захисту журналіста від насильства з мотивів помсти за оприлюднений матеріал, якщо саме насильство не пов’язане зі спричиненням вагомої шкоди його здоров’ю”, – пише Володимир Зеленчук.

Також у матеріалі йдеться про те, що в проєкті нового Кримінального кодексу України лишається одна стаття 4.11.10, яка містить перелік кримінально караних діянь проти законної професійної діяльності журналістів. 

Так, у контексті злочинів, які перешкоджають законній професійній діяльності журналіста, стаття 4.11.10 нового кодексу містить перелік кримінально караних діянь, які є різновидами перешкоджання:

Розробники проєкту кодексу не передбачили статей щодо зазіхань на життя, здоров’я, свободу та власність журналістів, їхніх близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку з їхньою професійною діяльністю (як є в чинному ККУ). Тому у відповідних випадках кваліфікація здійснюватиметься за статтею 4.11.10 та однією із загальних статей щодо зазіхань на життя, здоров’я і т.д.

Тож убивство, замах на вбивство, захоплення або тримання як заручника, знищення майна, а також погроза вбивством, насильством (заподіянням шкоди здоров’ю) чи знищенням майна щодо журналіста та членів його сім’ї, близьких родичів не будуть окремими караними діяннями з підвищеними мірами покарання, а отже розслідуватимуться в межах загальних для всіх положень про кримінальну відповідальність.

На практиці це може мати негативний вплив із двох причин: контроль досудового розслідування та межі призначення судом покарання. 

Нагадаємо, робота Комісії з питань правової реформи над проєктом нового Кримінального кодексу України, завданням якого є осучаснення та виправлення недоліків чинного українського кримінального законодавства, триває протягом трьох років.

Читайте розширену аналітику юриста ІМІ Володимира Зеленчука – за посиланням.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY