Органи співрегулювання для радіо будуть створювати представники «Тавру», «Люксу». Суспільного, «Мегого» та «П’ятниці»

Органи співрегулювання для радіо будуть створювати представники «Тавру», «Люксу». Суспільного, «Мегого» та «П’ятниці»

10 Грудня 2023
934
10 Грудня 2023
18:11

Органи співрегулювання для радіо будуть створювати представники «Тавру», «Люксу». Суспільного, «Мегого» та «П’ятниці»

934
Над розробкою документів і створенням органу спільного регулювання в аудіальній сфері працюватиме робоча група у складі 10 осіб.
Органи співрегулювання для радіо будуть створювати представники «Тавру», «Люксу». Суспільного, «Мегого» та «П’ятниці»
Органи співрегулювання для радіо будуть створювати представники «Тавру», «Люксу». Суспільного, «Мегого» та «П’ятниці»

8 грудня представники індустрії обрали другу робочу групу, яка займатиметься створенням органів співрегулювання у аудіальній сфері. До неї ввійши переважно представники радіостанцій. Про це повідомляє сайт регулятора.

Створення органів співрегулювання передбачено законом «Про медіа». Це одна з основних новацій, адже замість суто державного регулювання створюється система, яка має об’єднати саморегулювання медіа та державне регулювання. Основне завдання для органів співрегулювання — розробити  кодекси (правила) створення та поширення інформації у сферах спільного регулювання. А також  сформувати експертні колегії, які оцінюватимуть відповідність інформації, поширеної суб’єктами у сфері медіа, кодексам (правилам) спільного регулювання. Участь у створенні органів співрегулювання можуть брати лише зареєстровані медіа. З 1 жовтня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розпочала процес створення органів спільного регулювання у медійній сфері. Після того, як усі охочі подали заявки, обирається робоча група, що має створити ці органи та затвердити їхній статут. Після цього будь-яке зареєстроване медіа може долучитися до роботи органу співрегулювання. І саме тоді розпочнеться формування мовних кодексів.

Учасників робочої групи визначили під час конференції 8 грудня. Членкиня й відповідальна секретарка Національної ради Олена Ніцко розказала, що для участі в робочій групі в аудіальній сфері медіарегулятор отримав 47 заяв, жодної з них не було відхилено. Загалом було запропоновано 40 кандидатів. На голосування прийшли 29 кандидатів, однак імена всіх 40 були внесені до бюлетенів, оскільки ніхто не повідомляв про зняття своєї кандидатури.

 «Не тільки для України це новий процес, але і для Європи. Абсолютно така демократична процедура, за якою вони стежать, як у нас з вами вийде, як будуть створюватися органи співрегулювання, як будуть об’єднуватися держава з медіа для того, щоб напрацювати спільні правила мовлення, мовні кодекси», — сказала Олена Ніцко. Конференція відбулася за сприяння Національної асоціації медіа, Internews в Україні, USAID, Шведської агенції з міжнародного розвитку.

За словами Олени Ніцко, закон  «Про медіа» передбачає, що склад робочої групи формується у такий спосіб відповідно до категорій:

  • загальнонаціональна і реєстранти — 4 особи від загальнонаціональної, 1 особа від реєстрантів;
  • регіональна й місцева — 5 осіб, не менше ніж дві з них — від місцевої категорії;
  • аудіальні медіасервіси на замовлення — 2 особи.

Представники аудіальних медіасервісів на замовлення подали лише одну заяву, а в категорії реєстрантів заяв не було взагалі. У такій ситуації Національна рада керувалася пунктом третім частини четвертої статті 93 Закону, який каже: «У разі висунення до складу робочої групи у сфері аудівізуальних або аудіальних медіа-сервісів в одній із категорій кількості осіб меншої, ніж передбачено цією статтею у складі робочої групи, рейтингове голосування у цій категорії не проводиться, а до складу робочої групи включаються усі висунуті особи. Якщо в одній із категорій не було отримано заяв про участь у робочій групі, склад робочої групи формується без представників такої категорії».

Тож запропонована від аудіальних медіасервісів на замовлення кандидатура Ірини Катющенко без голосування потрапила до робочої групи. Іншої особи в цій категорії та представника в категорії реєстрантів не обирали. Отже, робоча група зі створення органу співрегулювання в аудіальній сфері налічує 10 осіб:

від аудіальних загальнонаціональних медіа:

— Роман Андрейко (висунуло ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс») — 95 балів за результатами рейтингового голосування;

— Євгеній Чиж (АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України») — 93;

— Ірина Городецька (Українська корпорація «Телебачення і радіомовлення «Ютар») — 87;

— Андрій Павленко (ТОВ «Новий обрій») — 80;

від аудіальних регіональних медіа:

— Володимир Гончаревський (ТОВ «Телерадіокомпанія «Класик радіо») — 113;

від аудіальних місцевих медіа:

— Катерина М’яснікова (ПрАТ «Радіокомпанія Люкс») — 124;

— Володимир Фомін (ТОВ «Радіокомпанія «Західний полюс») — 113;

— Віктор Коломієць (ТОВ «Богуславська інформаційна агенція») — 112;

— Наталія Марчук (ДП «Телевізійна та радіомовна компанія «Люкс», ПП «Агенція відеорішень», ПП «Вісма — радіо — ТБ», ТОВ «Радіо «Континент») — 110;

від аудіальних медіасервісів на замовлення:

— Ірина Катющенко (ТОВ «Мегого»).

Надалі члени робочої групи розроблятимуть статут і установчі документи органу співрегулювання й мають зареєструвати сам орган упродовж шести місяців.

Нагадаємо, рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів спільного регулювання в аудіовізуальній, аудіальній сферах і сфері онлайн-медіа має пройти 7, 8 і 12 грудня.  Загалом до Національної ради надійшло 120 заяв: аудіовізуальна сфера — 58, аудіальна сфера — 47, онлайн-медіа — 15. П’ять із поданих заяв відхилили через порушення терміну або через те, що вони надійшли від незареєстрованих у визначеному порядку онлайн-медіа.

Органи співрегулювання будуть створюватися у сферах:

  • аудіовізуальних медіасервісів;
  • аудіальних медіасервісів;
  • друкованих медіа;
  • онлайн-медіа;
  •  платформ спільного доступу до відео.

Процедура формування органів співрегулювання описана в розділі VII закону.

7 грудня обрали робочу групу, яка займатиметься створенням органів співрегулювання в аудіовізуальній сфері. До неї ввійшли 12 представників від медіагруп, Суспільного, «Мегого» тощо.

Фото: сайт Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
934
Читайте також
14.12.2023 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 002
26.02.2023 12:00
Ігор Розкладай
для «Детектора медіа»
6 857
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду