detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.11.2023 13:40
«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки
«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки
Попри застереження користувачів, Фаріон відмовилася приховати ім’я студента з Криму, який надіслав їй листа підтримки щодо мовного питання. Окупанти зловили студента і записали відео з його «розкаянням», підписавши його: «Дякую пани Фарион».

Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не стала приховувати його імені. Сьогодні окупанти повідомили, що знайшли студента, і оприлюднили відео з його «розкаянням». Про це повідомляють hromadske та активіст Сергій Стерненко.

8 листопада Ірина Фаріон оприлюднила на своєму телеграм-каналі електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю в питанні важливості українською мови.

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі, я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. 

[…] Ви для мене промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик»— написав хлопець.

Фаріон підкріпила до повідомлення скриншот листа, не приховавши імені студента й міста, де він навчається.

Коли користувачі мережі вказали їй, що хлопцеві може загрожувати небезпека, якщо російські спецслужби побачать її допис і знайдуть студента, Фаріон усе одно відмовилась приховати ім’я хлопця.

«Не давайте порад, коли вас не просять. У мене прикрите прізвище? Ви чого своє сховали?» — написала Фаріон у відповідь на коментар.

Сьогодні, 13 листопада, зранку проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» повідомив, що знайшов студента з тимчасово окупованого Криму, який надіслав лист підтримки Ірині Фаріон.

Як заявив проросійський ресурс, їм вдалося знайти хлопця саме завдяки неприхованим даним з допису Фаріон. Вони також заявили, нібито змогли встановити «коло однодумців» Глєбова.

«Крымский СМЕРШ выносит благодарность Ирине Фарион за помощь в выявлении и наказании нацистов на территории Крыма, "щиро вам дякую, пани Фарион" присылайте ещё!» — написали окупанти (оригінальну стилістику збережено).

Згодом «Крымский СМЕРШ» оприлюднив відео, на якому хлопець представляється Максимом Глєбовим і підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон.

На відео він сказав, що перебуває у «Центрі боротьби з екстремізмом» російського окупаційного Міністерства внутрішніх справ, де з ним провели «інтелігентну бесіду».

Він сказав, що повністю «розкаюється» і «визнає свою провину». 

«Ещё раз, "дякую пани Фарион", вы нам очень помогли!» — підписали відео окупанти (оригінальну стилістику збережено).

Допис на телеграмі-каналі Ірини Фаріон досі доступний.

Нагадаємо, 4 листопада на 5 каналі і згодом на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання.

Фаріон сказала, що «не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи. І є болото. А це болото називається яничари, відступники, зрадники».

Вона також заявила, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті не говорять українською мовою. «Якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускімі”. […] Ну шо це за бздура — воювати в українській армії і говорити російською мовою?».

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працює Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

Головне фото: «Радіо Свобода»; скриншоти: Сергій Стерненко / телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY