NGL.media: Компанії з оточення консультанта The Gaze Артема Біденка за три роки отримали від Мінкульту 70,5 млн грн

NGL.media: Компанії з оточення консультанта The Gaze Артема Біденка за три роки отримали від Мінкульту 70,5 млн грн

11 Листопада 2023
1795
11 Листопада 2023
13:36

NGL.media: Компанії з оточення консультанта The Gaze Артема Біденка за три роки отримали від Мінкульту 70,5 млн грн

1795
Розслідувачі стверджують, що з 70,5 млн майже 51 млн грн ці компанії отримали безпосередньо від МПІУ, яка створює The Gaze.
NGL.media: Компанії з оточення консультанта The Gaze Артема Біденка за три роки отримали від Мінкульту 70,5 млн грн
NGL.media: Компанії з оточення консультанта The Gaze Артема Біденка за три роки отримали від Мінкульту 70,5 млн грн

Компанії та підприємці, пов’язані родинними чи дружніми зв’язками з українським рекламістом, колишнім держсекретарем Мінкульту та  позаштатним радником МПІУ Артемом Біденком, за неповні три роки отримали від міністерства 70,5 млн грн. З них майже 51 млн грн  — безпосередньо від ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ), яке виробляє The Gaze.  Про це йдеться в розслідуванні журналістів NGL.media.

Артем Біденко є позаштатним радником МПІУ, опікується проєктом The Gaze і не отримує за свої консультації плати, підтвердило ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України». 

Утім, як з’ясували розслідувачі NGL.media, вагому частину держпідрядів отримують компанії родича та друзів Біденка. Вони почали перемагати на тендерах МКІП після звільнення Біденка з посади державного секретаря Міністерства культури та інформаційної політики України у 2021 році.

Так, компанія «Лайт коммунікейшн», де засновником є тесть Біденка, 68-річний Віталій Шаповаленко, за останні два роки підписала угоди з підприємствами Мінкульту на 47,7 млн грн. Першим замовленням «Лайт Коммунікейшн» став багатосерійний документальний фільм до святкування 30-ї річниці Дня Незалежності у 2021 році, за який держава заплатила 9,8 млн грн. 

При цьому Віталій Шаповаленко до 2019 року не був причетний до медіа чи рекламного бізнесу, займався проєктуванням та обслуговуванням житлових багатоквартирних будинків, працював заступником міністра з питань ЖКГ в уряді Миколи Азарова та був консультантом німецького агентства з розвитку і енергоефективності GIZ. Наразі  він також працює керівником проєктів в інжиніринговій компанії iC consulenten Ukraine.

Водночас Шаповаленко спільно з його бізнес-партнером Євгеном Високовським упродовж останніх років проводить рекламні кампанії і знімає відео. Зокрема, для державного «Ощадбанку», потім для КМДА, де свого часу працював і Біденко,  а також для Міністерства молоді та спорту. З серпня 2021 року «Лайт коммунікейшн» отримує замовлення лише від МПІУ. У липні 2023 року компанія отримала замовлення на три серіали  — два документальних «Homo amans» і  «Вміст чутливого характеру» і один художній «Півтора відсотка». Ці проєкти МПІУ обрала на мистецькому конкурсі

Віталій Шаповаленко відмовився коментувати, як йому вдається поєднувати різні сфери діяльності і чи спонукав його до роботи у творчій сфері зять Артем Біденко. 

Натомість Артем Біденко заявив NGL.media, що не бачить проблеми в тому, що його тесть має різні захоплення і займається зйомками реклами та серіалів для Міністерства культури.

Водночас Біденко також знайомий із другим співвласником «Лайт коммунікейшн» Євгеном Високовським. Раніше він володів рекламною агенцією «Прана» спільно з дружиною Євгена  — Еліною Високовською. Наразі власниками цього бізнесу є пані Еліна та Андрій Руденко, близький друг та бізнес-партнер Артема Біденка.

Біденко наголошує, що не може впливати на закупівлі МПІУ. 

Також журналісти з’ясували, що Інститут інформаційної безпеки, співзасновником якого є Біденко, займається в тому числі  нейромаркетинговими дослідженнями, під час яких використовують спеціальні EEG-шоломи, що зчитують реакцію мозку реципієнта на певний продукт (логотип, рекламу, сайт тощо). Артему Біденку належить один з таких EEG-шоломів, який він періодично здає в оренду. І також він особисто просував ідею необхідності таких досліджень перед запуском The Gaze.

Напрямом нейромаркетингових досліджень в Інституті інформаційної безпеки керує Андрій Руденко. До 2018 року він був співвласником ТОВ «Комп’ютерні інформаційні технології» (КІТ), яка отримала від МПІУ два підряди на розробку платформи The Gaze. Один з них стосувався досліджень за допомогою EEG-шолома.

29 грудня минулого року МПІУ підписала угоду з КІТ на 12,56 млн грн, але уже через кілька годин вартість угоди зменшили на 2,5 млн грн. Вже 30 грудня КІТ отримав трохи більше 10 млн грн.

Керівник КІТ Олександр Єфремов пояснив таке оперативне виконання замовлення тим, що компанія почала розробляти платформу The Gaze ще до проведення тендеру, «на свій страх і ризик». Зменшення вартості роботи він пояснив тим, що з договору прибрали саме нейромаркетингові дослідження. 

В Артема Біденка також є ФОП, одним із клієнтів якого виявився власник компанії «Медіа хаб» Роман Пересунько,  який у липні цього року отримав підряд на 2,2 млн грн від МПІУ на просування The Gaze у Великій Британії. У документах, які він подав на тендер, зазначено, що шолом для досліджень Пересунько орендував на п’ять місяців саме в Біденка. Знайти докази використання шолому в дослідженнях іноземної аудиторії журналісти NGL.media не змогли. 

Нагадаємо, 30 вересня видання NGL.media опублікувало розслідування під назвою «Гроші на вітер» про витрати на англомовну диджитал-платформу The Gaze, створену в червні цього року державним підприємством «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Журналісти видання стверджують, що Міністерство культури та інформаційної політики лише за чотири місяці витратило понад 60 млн гривень на медіа. Водночас, як зауважили в NGL.media, за цей час сайт відвідали близько 65 тис. людей, а більшість відео на однойменному ютуб-каналі наразі збирають від кількох десятків до кількох сотень переглядів. 

Уже 2 жовтня  на публікацію відреагував Артем Біденко. З 2014 року Біденко очолював управління з питань реклами КМДА, а вже наступного року став заступником тодішнього міністра інформаційної політики Юрія Стеця. У 2017 році він обійняв посаду державного секретаря цього міністерства, де залишався до середини 2020 року. Після появи розслідування NGL.media він вперше публічно назвав себе радником МПІУ та The Gaze.

Того ж дня відреагувало на розслідування журналістів видання NGL.media державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ), зауваживши, що матеріал містить низку помилкових тверджень щодо діяльності підприємства. Зокрема, пресслужба платформи іномовлення звернула увагу на тезу NGL.media про те, що на The Gaze було витрачено понад 60 млн грн лише за чотири місяці існування проєкту, а тому цей сайт нібито коштує платникам податків близько 12 млн грн щомісяця. Однак пресслужба МПІУ наголосила, що сума за 2022-й та 2023 рік включає як створення, технічне забезпечення та адміністрування платформи The Gaze, так і вироблення контенту для неї.

«Виплачено з неї за 10 місяців 41 684 080,60 грн, тобто ні про які 12 млн грн щомісяця не йдеться», — зазначено у спростуванні підприємства.

Журналісти NGL.media у своєму матеріалі також проаналізували тендерну документацію всіх підрядників, які створюють тексти для The Gaze, та з’ясували, що вартість написання новини становить 4000 грн, а статті — 8500 грн. 

Однак в МПІУ стверджували, що в структуру вартості текстів для платформи входить вартість усього виробничого процесу наповнення сайту, а не лише створення контенту.

Англомовну диджитал-платформу The Gaze створило МПІУ на початку літа цього року. Це видання орієнтується на західну аудиторію — Європу та США. Окрім новинної стрічки й аналітики, на платформі виходять політичні токшоу, а також аналітичні та розважальні проєкти.

Метою платформи МПІУ називає «знайомство масової західної аудиторії з феноменом країн нової Європи та України як її складової, з її людьми, історією, природою, культурою, політикою, економікою та впливом на глобальне майбутнє».

«Детектор медіа» готує запитання до Артема Біденка та звернеться до нього по коментар.

Фото: Артем Біденко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1795
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду