Палич

Палич

9 Листопада 2023
855
9 Листопада 2023
22:28

Палич

855
Хто такий Володимир Мостовий? Це плацдарм української преси.
Палич
Палич

Познайомилися ми з Паличем в уже туманному тепер вісімдесятпочатковому році, коли Володимира Павловича Мостового всі називали «Мостом» і він весело розповідав байки про оточення живого ще тоді Брежнєва. Оточення те, мабуть, було українське, бо дружину генерального секретаря КПРС називали Віктора Петрівна. Тобто не Вікторія Пєтровна, а саме Віктора Петрівна. Всі сміялись. Або принаймні посміхались. І це була чи не головна ознака присутності поруч Володимира Павловича Мостового — сміх і посмішки.

Потім, як пишуть графомани, «прошли годы». Мостовий із Мостовою вирішили створити газету. І газета ця вийшла зовсім непоганою — справжньою, багатовимірною, чесною, гордою, і навіть, я б сказав, шляхетною.

У це «Дзеркало» дивилися президенти й прем’єри, українці й іноземці, міністри, депутати, чиновники, але передовсім — громадяни. І що цікаво, всі, окрім громадян, час від часу прагнули це «Дзеркало» затулити. Не подобалося президентам і прем’єрам, як вони виглядають у цьому люстерці.

Була така національна гра українського істеблішменту під назвою «Хто закриє “Дзеркало тижня”». І тільки витончена хитрість і всеосяжна стійкість та благородство Володимира Мостового зберегли газету. Ну, і Бог допомагав. Бо як же без нього?

Хто такий Володимир Мостовий? Це плацдарм української преси. Це той маленький клаптик вітчизняного медійного суходолу, який створив Палич, і від якого дуже повільно, щоразу помиляючись і падаючи, почало проростати щось нове і, сподіваюсь, інше. Коли я думаю тепер і згадую Палича, в голову лізе словосполучення «феноменальний внесок». І головне слово тут «феноменальний».

Зараз нам не дано збагнути силу й велич померлого. Як і завжди в історії, тільки наступні покоління зрозуміють, хто такий Володимир Мостовий. Сьогодні нас оточує вже багато дзеркал, і ми бачимо в них себе з перемогами й поразками, розумом і дурістю, шляхетністю та підлістю, альтруїзмом та егоїзмом.

Уявити собі, що колись усе це вміщувалось у єдиній газеті «Дзеркало тижня» з єдиним головним редактором Володимиром Мостовим, — неможливо. Феноменальним Володимиром Мостовим. Веселим Володимиром Мостовим. Дотепним Володимиром Мостовим. Інтелектуальним, дуже людяним, дуже потрібним Володимиром Мостовим.

Дякую тобі, Паличу, від усіх, хто був поруч!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
855
Читайте також
10.11.2023 13:00
Інна Ведернікова
для «Детектора медіа»
2 141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду