Комісія з журналістської етики оголосила про перезавантаження

Комісія з журналістської етики оголосила про перезавантаження

29 Червня 2016
3152
29 Червня 2016
16:39

Комісія з журналістської етики оголосила про перезавантаження

3152
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) визнала проведення так званого з’їзду 22 квітня 2016 року нелегітимним і вирішила провести черговий з’їзд у жовтні.
Комісія з журналістської етики оголосила про перезавантаження
Комісія з журналістської етики оголосила про перезавантаження

КЖЕ оновить свій склад на з’їзді підписантів Кодексу з журналістської етики, який орієнтовно буде проведений у жовтні 2016  року. Таке рішення було прийнято 29 червня на засіданні КЖЕ.

Окрім обрання нового складу Комісії з етики, на з’їзді планується внесення змін до Статуту організації, обговорення  питання введення національної прес-карти тощо. КЖЕ на своєму засіданні підтвердила повноваження членів Комісії, обраних на з’їзді підписантів 24 квітня 2015 року.

Для підготовки до з’їзду підписантів, а також для напрацювання протягом двох місяців дорожньої карти щодо реформування Комісії та зняття питання щодо її легітимності, на засіданні створено робочу групу, яка буде підзвітна Комісії.

Голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий, коментуючи рішення про створення робочої групи, відзначив, що до неї запрошені представники професійних медіаорганізацій – Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) а також галузевих – Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) та Української асоціації медіабізнесу (стара назва - Українська асоціація видавців періодичної преси, УАВПП).

У порядку денному засідання було також питання щодо саморозпуску КЖЕ, яке запропонувала Тетяна Котюжинська. За її словами, після саморозпуску вже у липні можна буде  обрати новий склад КЖЕ шляхом електронного голосування членів НСЖУ та НМПУ, оскільки вони є підписантами Кодексу журналістської етики. Інші члени КЖЕ наголосили, що єдиним легітимним способом перезавантаження Комісії є з’їзд підписантів Кодексу.

Володимир Мостовий, який написав 25 вересня 2015 року заяву про складання повноважень голови Комісії, але яку тоді не підтримали, на прохання членів КЖЕ відкликав свою заяву, заявивши, що очолюватиме Комісію до чергового з’їзду. Також члени КЖЕ ставили питання щодо відповідальності секретаря Комісії Тетяни Котюжинської та проголосували за її відставку. Як уточнила Тетяна Котюжинська, оскільки зміни до Статуту КЖЕ, що були запропоновані на з’їзді 2015 року, й які передбачали обрання секретаря з членів КЖЕ, так і не були внесені, то вона і не має права бути секретарем.

Оскільки до КЖЕ були висунені претензії у неналежному виконанні гранту Ради Європи, члени КЖЕ створили комісію з фінансової перевірки виконання цього грант. Комісія має до кінця липня перевірити документацію.

Серед інших питань, члени КЖЕ одноголосно парафували Положення про консультативну комісію з протидії розповсюдження пропаганди. Про створення цієї Комісії було прийнято рішення під час червневої зустрічі представників саморегулюючих журналістських організацій Східноєвропейських країн. Також КЖЕ парафувала Рекомендації МОСР (мережі організацій саморегулювання) щодо протидії розповсюдженню пропаганди в ЗМІ.

Нагадаємо, Офіс Ради Європи в Україні вимагає тимчасово передати їм обладнання для виготовлення національної прес-карти, яке придбане в рамках гранту Ради Європи.

Раніше Володимир Мостовий – один із засновників Комісії з журналістської етики, багаторічний її голова, поставив під сумнів легітимність останнього з’їзду (загальних зборів) КЖЕ, який відбувся 22 квітня 2016 року в рамках Міжнародної конференції ОБСЄ «Журналістика в умовах конфлікту: досвід для зниження напруги у суспільстві».

Деякі члени КЖЕ публічно заявили, що не знали про проведення з’їзду, на якому було переобрано склад комісії, внесені зміни до статуту тощо. З того моменту діяльність комісії була заблокована.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3152
Читайте також
09.11.2023 22:28
Микола Вересень
для «Детектора медіа»
828
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду