WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes

WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes

22 Жовтня 2023
1340
22 Жовтня 2023
10:30

WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes

1340
На записах, які опинилися в розпорядженні журналістів, Мусаєв каже своїм партнерам про купівлю Forbes Media Group, однак наполягає на тому, щоб його причетність до угоди не розголошували.
WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes
WP: Російський олігарх Магомед Мусаєв хизувався, що став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes

Російський олігарх, власник Forbes Russia Магомед Мусаєв у приватних розмовах з партнерами в червні цього року стверджував, що уклав угоду всього свого життя та став тіньовим власником глобальної медіагрупи Forbes. Про це повідомила газета The Washington Post із посиланням на джерела, а також п'ять аудіозаписів і відеозапис, на яких Мусаєв говорить про купівлю.

«Я щойно купив глобальний Forbes. Ви ж розумієте, коли у вас в руках ключ від найавторитетнішого світового бренду, цей ключ відкриє мені доступ до будь-кого», — цитує WP розмову Мусаєва з одним із партнерів про Forbes Media Group.

У виданні зазначили, що Мусаєв у записах повторює це твердження знову і знову. Окрім цього, на відеозаписі, який є в розпорядженні The Post, він називає бізнесмена Остіна Рассела «обличчям» угоди і наполягає на тому, щоб його власну причетність до неї не розголошували.

У коментарі для The Post Остін Рассел заперечив будь-яку причетність росіян чи китайців до цієї угоди: «Немає жодного долара капіталу від жодного китайського чи російського громадянина або юридичної особи, включно з Мусаєвим».

Сам Мусаєв у розмові з журналістами заявив, що будь-яке припущення про те, що він контролював угоду, є «абсолютною нісенітницею» і «жахливим міфом», і що «в документах (угоди. — Ред.), в будь-якій письмовій формі, моєї участі немає». Він заперечив, що міг сказати своїм партнерам про купівлю Forbes, однак не став коментувати плівки.

The Washington Post опублікувала лист від 9 серпня, в якому сенатори Том Коттон і Марко Рубіо закликали міністерку фінансів Джанет Єллен, яка очолює Комітет з іноземних інвестицій у США, переглянути угоду. Сенатори стверджують, що Остін Рассел «маскується під головного покупця», тоді як «очевидно, що є просто каналом для більших іноземних інвесторів».

Посадовці також пишуть, що основна частина грошей надходить, зокрема, від близького соратника Мусаєва Шива Хемки, який є віцеголовою індійського конгломерату Sun Group, що співпрацював з Кремлем.

«Sun Group … співпрацює з Магомедом Мусаєвим, колишнім кремлівським пропагандистом, щоб придбати Forbes», — заявили сенатори в листі.

Вони також наполягають на існуванні зв’язків китайських держкомпаній з фірмами Рассела і Хемки. 

Нагадаємо, у травні стало відомо, що одним з ініціаторів купівлі американського медіахолдингу Forbes став російський підприємець, власник цього ж бренду в РФ Магомед Мусаєв. У 2017 році Мусаєв інвестував у компанію Luminar 20 млн доларів. Тоді ж він і познайомився з головним виконавчим директором компанії Остіном Расселом, який і придбав 82% акцій Forbes

Окрім Магомеда Мусаєва, інвесторами угоди також мали стати: 

  • кенійський бізнесмен Джуліус Мвале (мав вкласти «десятки мільйонів доларів»);
  • бізнесмен із Казахстану Балат Утемуратов (50 млн доларів);
  • індійська Sun Group, віцеголова якої Шив Хемка очолював попередню заявку на Forbes із деякими з тих самих інвесторів (приблизно 200−300 млн доларів).

Інформація про те, що журнал Forbes веде переговори з інвесторами про продаж компанії за 800 млн доларів, з'явилася ще в листопаді минулого року. До групи учасників торгів входили інвестори зі США та інших країн.

Forbes восени 2021 року оголосив про плани виходу на біржу. У серпні компанія мала стати публічною. Але згодом відмовилася від своїх планів через брак зацікавлення з боку потенційних інвесторів. У серпні журнал Forbes планували продати новому власнику за 630 млн доларів.

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду